Podle obžaloby Barnatová v loňském roce za úplatky pomohla několika lidem zařídit prodloužení invalidního důchodu. Mezi obžalovanými je i Radka Němcová, která 6. května loňského roku měla v hradecké Galerii Koruna jako úplatek nabídnout obraz v hodnotě 6500 korun.

Spolu s oběma ženami čelí obvinění z úplatkářství i dva muži. Jeden z nich „za obálku“ nabízel lidem možnost ovlivnit posudkovou komisi. Když od jednoho ze zájemců převzal 12 000 korun, kriminalisté ho zatkli. Podobnou finanční částku měl převzít ještě nejméně v jednom dalším případě. Oba muži jsou nyní soudně stíháni.

Zatímco se lidé, kteří úplatky předávali, ke svému jednání přiznali, obžalovaná posudková lékařka obvinění odmítá.

Včera u královéhradeckého okresního soudu svědčili čtyři kriminalisté. Dvě policistky vypovídaly z jiné soudní místnosti jako utajované osoby. Obě sledovaly v Galerii Koruna Němcovou a Barnatovou při činu. Policistky tvrdily, že na místě nebyl pořízen žádný zvukový záznam, pouze obrazový. Avšak jeden ze dvou dalších kriminalistů naopak vypověděl, že zvukový záznam pořízen byl, ale pro jeho velmi špatnou kvalitu nemohl být použit jako důkaz.
Na tento i na další rozpory ve výpovědích kriminalistů upozornili obhájci obžalovaných.

Soudce Zdeněk Šulc, který před včerejším jednáním nevyloučil, že ještě týž den vynese rozsudek, proto poté odročil líčení na 7. dubna.
Státního zástupce vyzval, aby na toho jednání zajistil kompletní dokumentaci o sledování posudkové lékařky včetně všech zvukových záznamů.