Kontrola se na místo vydala hned druhý den. „Byl to opravdu velký nález, vzhledem k tomu, o jak malou provozovnu se jedná. Téměř denně vyjíždíme na kontroly, ale dlouho jsme nezaznamenali takový případ jako v Hořicích," uvádí Jiří Vrubel, zástupce ředitele krajské veterinární správy. Pracovníci zajistili více než šedesát kilogramů skladovaného masa, masných výrobků a polotovarů. Zboží již vykazovalo smyslové změny nebo mělo prošlé datum použitelnosti.

REKLAMUJTE I JÍDLO

„Před časem jsem si tam koupila mleté maso. Že není v pořádku jsem zjistila až doma, vyhodila jsem ho. V prodejně mají u pultu málo zboží. Všimla jsem si, že pro maso chodí spíš do skladu," tvrdí zákaznice Eva Stejskalová. „Často tam nenakupujeme, zápachu jsem si nevšimla, grilují tam kuřata, to je cítit hodně. Jednou jsem musela vyhodit sekanou, co jsem si zde koupila, na jiný problém jsem nenarazila," konstatuje další z žen, která tu občas nakupuje.

„Lidé, kteří zjistí problém, volají na veterinární správu. Místo toho by měli jít zpátky do obchodu a zboží vrátit. Čeští zákazníci nejsou zatím zvyklí reklamovat potraviny," radí lidem Vrubel.

S provozovatelem prodejny bude zahájeno správní řízení. Může mu být vyměřena pokuta až padesát milionů korun. „Jedná se o kompletní selhání zaměstnanců, ale zodpovědný je provozovatel," říká Vrubel. Veterinární správa nařídila likvidaci zmíněných potravin a její zástupce dodává, že provozovna má počítat s vyšší frekvencí kontrol.

V hořické prodejně veterináři objevili 60 kilo prošlého masaZdroj: SVS