Posledních pár účastníků Hip Hop Kempu 2019 se v neděli odpoledne trousilo hradeckým letištěm. Akce, která přilákala tisíce domácích i zahraničních návštěvníků, zaměstnala i policii. Ta řešila hlavně drogové delikty a přestupky v dopravě. Těch drogových bylo do nedělního poledne na 170, z toho dvanáct bylo trestným činem. Ve 130 případech šlo o přestupek, 28 řidičů bylo pod vlivem drog, jeden byl opilý. Zadrženo bylo dvanáct osob a v policejní cele jich skončilo sedm.

„Posílený výkon služby policistů, městských strážníků i celníků vedl k tomu, že se nám ve velké míře podařilo zajistit drogy ještě dříve, než byly na festival provezeny nebo doneseny,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Ježková.

Pod dozorem bylo i centrum a nádraží

Policisté a celníci se přitom zaměřili i na řidiče opouštějící letiště, zda nejsou pod vlivem drog či alkoholu. Pod zvýšeným policejním dohledem pak v posledních dnech bylo také centrum města, restaurace, nákupní centra, autobusové a vlakové nádraží. Podle ředitele Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Davida Fulky díky spolupráci policistů pořádkové, dopravní, kriminální a cizinecké policie, psovodů, celníků a městské policie se podařilo situaci dobře zvládnout.

Festival Hip Hop camp 2019 na hradeckém letišti
OBRAZEM: Hip Hop Kemp v Hradci Králové

Kontrolou kromě 2300 osob prošla i tisícovka vozidel. Policie zaznamenala 44 přestupků v dopravě a 25 přestupků v souvislosti se zákonem o pobytu cizinců.

„Za spáchané přestupky byly uloženy pokuty za téměř 500 tisíc korun. Výše uložených kaucí byla 630 tisíc korun, zejména za řízení pod vlivem omamných psychotropních látek, alkoholu, případně nesplnění povinností uložených přepravcům,“ dodala Ivana Ježková.

Při hledání drog pomáhali psi

Od 13. do 16. srpna zkontrolovali stovky účastníků přijíždějících na Hip Hop Kemp ve spolupráci s policisty i celníci. Zaměřili se na přepravu zboží, hlavně na držení omamných a psychotropních látek. Využili itemizéru. Přístroj dokáže během několika sekund s vysokou přesností a citlivostí detekovat přítomnost konkrétních drog ze stěrů různorodých ploch i ve stopovém množství. Speciálními papírky, které do přístroje k analýze vložili, stírali sedadla automobilu, volanty, obaly, dlaně kontrolovaných osob a jiné části jejich těl. A pomáhali rovněž psi speciálně vycvičení na hledání těchto látek. „Na akci byli posíleni psovody a jejich služebními psy z celních úřadů pro Pardubický a Liberecký kraj,“ sdělila mluvčí celníků Jitka Fajstavrová.

Nová lávka by mohla obyvatelům a návštěvníkům města sloužit na přelomu let 2019 a 2020. Nenašel se však zatím nikdo, kdo by ji postavil.
Lávka přes Labe má další problém