U hlavního líčení dosud vystoupili dva znalci, jejich posudky ohledně ceny, za niž byly rentgeny nakoupeny, se však značně rozcházejí.

Rostislav Všetečka, který byl náměstkem hejtmana pro zdravotnictví, v roce 2008 jako předseda představenstva krajského zdravotnického holdingu podepsal smlouvu na nákup rentgenové techniky. Dodavatelem  přístrojů za 118 milionů korun byla firma Puro-Klima. Podle obžaloby však cena dodávky obvyklá na trhu činila 105 milionů korun, a kraj tak utrpěl škodu ve výši 13 milionů korun.

Státní zástupce viní bývalého náměstka  z porušování povinnosti při správě cizího majetku. K podpisu smlouvy na nákup přístrojů za 118 milionů korun prý Všetečka neměl souhlas dozorčí rady, který údajně pro tento případ vyplýval z obchodního zákoníku.

Obžalovaný, kterému hrozí dva až osm let vězení, vinu odmítá. Podle něj příslušné orgány kraje nákup schválily.

U soudu v úterý vystoupil zaměstnanec společnosti Pyramida, která výběrové řízení na nákup přístrojů zadávala.   Podle něj si zadávací dokumentaci  vyzvedly i jiné společnosti. „Nabídku však podala jen Puro-Klima," řekl svědek. Dodal, že  zakázka byla zveřejněna také v evropském věstníku veřejných zakázek, takže možnost přihlásit se měli i zahraniční dodavatelé.

„S návrhem ceny zřejmě přišla Puro-Klima… Nepamatuji se na okamžik, kdy by zaznělo, že cena není akceptovatelná," řekl svědek, který  byl u jednání poroty a zástupců zadavatele.

Příště by měl u hlavního líčení jako svědek vystoupit zaměstnanec společnosti Puro-Klima, který se ze včerejšího jednání omluvil.