Sklo nad umělým potokem na náměstí 28. října někdo opět poškodil. Oprava se ale zatím nechystá, výměna speciálního skla totiž vyjde asi na třicet tisíc korun.

Hradecké technické služby vědí o poškození už delší dobu. Problém je, že oprava náměstí byla z části financovaná z prostředků Evropské unie. Pro projekt tedy platí udržitelnost, to je lhůta, ve které musí být opravy provedeny podle původních plánů, a to včetně materiálu. „Nemůžeme sami od sebe nahradit původní sklo něčím jiným,“ vysvětlil Vlastimil Ondráček z Technických služeb Hradec Králové. Jenže skleněná deska, která se klene nad potůčkem, stojí dost peněz.

Opravit rozbité sklo na náměstí se nevyplatí

Technické služby oslovily vedoucího investičního odboru města, aby problém zmínil při poradě s hlavním architektem města Petrem Brůnou. „Na poradě problém otevřeli, ale zatím od Brůny nemáme žádnou reakci,“ sdělil Ondráček.

Předseda Komise místní samosprávy Pražské Předměstí sever Richard Zelený se domnívá, že je to vyčkávací taktika: „Po uplynutí ochranné lhůty se věc bude moci vyřešit jinak.“

Technické služby doufají, že se po dohodě s autorem původního projektu najde náhradní řešení. Tiskový mluvčí města Petr Vinklář potvrdil, že k jednání s autorem dojde, aby přišel s řešením, které bude trvanlivější a ne tak nákladné.

Zbytečná oprava?

Speciální sklo navíc není rozbité poprvé, podle Ondráčka se vandal na skle vyřádil už podruhé nebo potřetí. Zelený se obává, že by sklo nevydrželo ani tentokrát opravené dlouho: „Děti na sklo skočí s koloběžkou a zase ho rozbijí.“

Z vodního prvku technické služby už od začátku neměly radost, jelikož je „potůček“ špatně udržovatelný.

Podle Ondráčka je sklo nad potokem odolné, jen díky tomu stále drží pohromadě. „Není to ale pěkné a možná by se časem mohlo stát, že se při zimní údržbě propadne sklem pracovní vozidlo,“ řekl Ondráček.

Náměstí dlouhodobě trápí i vyvrácené orientační sloupky po okraji chodníků. Podle Zeleného sloupky z náměstí asi časem zmizí, některé chybí už teď. „Když vyjíždí auto z parkovacího místa, řidič sloupek nevidí, je příliš nízký,“ vysvětlil.

Rekonstrukce náměstí 28. října byla dokončena začátkem začátkem roku 2014. Spolu s rekonstrukci ulic S. K. Neumanna a Dukelská přišla investice téměř na sto milionů korun.

Michaela Horynová