Krávy stály v polotuhé podestýlce bez možnosti jakéhokoliv pohybu. Podmínky ve stáji navíc zcela znemožňovaly podávání krmiva a napájecí vody. "Zvířata byla v naprosto nevyhovujícím výživném stavu, silně znečištěna výkaly, vykazovala známky slabosti a vyčerpání a pohybové potíže, měla přerostlé paznehty. Vzhledem k dlouhodobému nedostatku potravy nebyl předpoklad k výraznému zlepšení stavu jejich metabolismu," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Kontrola z pátku 26. ledna prokázala, že docházelo k dlouhodobému narušování zdravotního a výživného stavu krav a koní. Navíc byly zjištěny zahrabané pozůstatky několika kusů skotu. "Zkušení veterinární inspektoři, kteří se na řešení přípravu podíleli, uvedli, že takto otřesné podmínky v chovu skotu neviděli několik desítek let," upřesnil Vorlíček.

Ilustrační foto
Drogoví delaři skončili ve vazbě

Stav zvířat byl tak žalostný, že se veterináři rozhodli zabránit dalšímu utrpení nucenou porážkou. Utraceny musely být tři jalovice a jedna kráva, a další dva kusy skotu. "Utracení provedl ihned 26. ledna soukromý veterinární lékař. Při komplikovaném vyprošťování uvízlých zvířat pomáhali pracovníkům SVS místní hasiči," sdělil Petr Vorlíček.

Chovateli hrozí trestní stíhání pro týrání zvířat, pokuta až půl milionu korun za porušení zákona na ochranu zvířat a rovněž správní řízení od Státní veterinární správy. "Administrativní kontrola odhalila také neplnění dalších povinností v souvislosti s požadavky na chovatele hospodářských zvířat podle veterinárního zákona, jako je povinné vyšetřováním skotu na nebezpečné nákazy zvířat, provádění asanace a další," dodal mluvčí Petr Vorlíček.