Minulý pátek zkontrolovali v polském příhraničí osobní auto se dvěma cestujícími směřující do českého vnitrozemí. Na podlaze pod předním sedadlem spolujezdce našli černý batoh a v něm 1468 tablet léků Apselan, Infex, Zatoki, Metafen a Sudafed s pseudoefedrinem - látkou, kterou drogově závislí zneužívají k výrobě pervitinu. Některé tablety již byly vyloupané z obalů, jiné nevyloupané v blistrech.

K batohu se ani jeden z mužů (40 a 23 let) nehlásil. „Pouze spolujezdec uvedl, že ho našel v Polsku u obchodního domu pohozený u silnice v trávě,“ oznámila mluvčí celníků Jitka Fajstavrová. Celníci přes operační středisko následně zjistili, že právě spolujezdec má bohatou trestní minulost.

Ve středu odpoledne si připsali další úspěšný zásah. Zkontrolovali auto se třemi muži ve věku 35, 34 a 30 let. U nohou spolujezdce vedle řidiče našli batoh s notebookem a za ním papírovou tašku s blistry léčiv Sudafed. Celkem 660 tablet.

„Všichni pasažéři svorně vypověděli, že jim batoh zanechal stopař, který je požádal, aby jej odvezli na stanovené místo v Polsku,“ uvedl mluvčí Fajstavrová. Jak se později ukázalo, dva muži už byli v minulosti soudně trestáni.

Všem chyceným nyní reálně hrozí vězení. „Za trestný čin nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy hrozí pachatelům trest odnětí svobody až na pět let,“ upřesnila Fajstavrová.

Od poloviny října už celníci při namátkových kontrolách zabavili více než 7600 tablet léků obsahujících pseudoefedrin.

Celníci našli v autě léky s pseudoefedrinem a pervitin.
Převážel léky k výrobě drog a pervitin