Znali se 
z protialkoholní léčebny. A znovu se potkali na jedné ubytovně v Trutnově. Další setkání dvou mužů však již skončilo tragicky, Osmatřicetiletý Daniel Pochman zavraždil vloni v listopadu třiatřicetiletého Ladislava Hainiše. Samé jedničky v datu – stalo se 11. 11. – tedy nebyly symbolem radosti, ale smutku.

Pochman se k vraždě přiznal, a proto by měl být ve čtvrtek Krajským soudem v Hradci Králové odsouzen. Za vraždu mu hrozí až osmnáctiletý pobyt ve vězení.

Líčení by mělo trvat pouhý den, tak jasný to byl zločin. Sherlock Holmes, rozhodně nejslavnější mezi detektivy, by asi vyřkl výraz Smoking Gun, tedy kouřící pistole, který používal, když pachatele chytil hned při činu. I to se totiž tentokrát stalo. Pochman zavraždil soka po hádce.

Večírek začal už
v devět hodin ráno

Alkohol byl vskutku zásadním článkem vraždy, která se v Trutnově stala v listopadu minulého roku. Důvodů je několik.
Ten první je nepřímý. Zabitý muž požadoval po svém pozdějším vrahovi, aby mu vrátil dvě stovky, které mu dlužil. Nebo mu dal lahev tvrdého pití.
Druhá příčina je jasná. „Začali jsme popíjet už v devět ráno," popsal Daniel Pochman den, který vyvrcholil tragédií.
Právě on  na jeho konci zabil známého a lékaři mu pak v těle naměřili 2,68 promile alkoholu, což značí těžký stupeň opilosti. Ale to není vše, oba (vrah i oběť) měli v krvi metamfetamin, tedy pervitin. To vše podle znalců mělo na události vliv.

Ta byla vrcholem dne, kdy spolu popíjeli. Začali v devět ráno, odpoledne Pochman usnul. Hainiš za ním však kolem sedmé večer přišel, aby si vymohl dluh. Pochman mu dlužil dvě stovky – on chtěl tuto částku nebo lahev tvrdého alkoholu.

Rozepře se rozvinula. „Hainiš přišel, nadával mu a napadl ho," popsal Josef Hruška, Pochmanův spolubydlící. „Mlátil mě pěstmi do obličeje, ani nevím, jak jsem se bránil," doplnil Pochman.

Poté Hainiš z pokoje odešel, ale tím to neskončilo. „Ani si nedovedu vysvětlit, proč jsem vzal nůž a šel za ním na chodbu," vykládal Pochman vyšetřovatelům. Každopádně poté se s přibližně dvaceticentimetrovou kudlou (největší, co našel) vrhl na soka. „Zavolal jsem na něj, on se otočil a pak jsem ho bodl asi čtyřikrát," řekl.

Rány měl směřovat do oblasti břicha i hrudníku. „Byla to hluboká bodnutí," uznal sám pachatel. Podle znalců bodl už devětkrát trestaný Pochman oběť i do srdce. „Můj pes štěkal, tak jsem vyšel ven. Hainiš se držel za bok, měl ruce od krve a obviněný na něj křičel, že ho zabije," pronesl přímý svědek útoku Daniel Keprt.

„Pochman se vrátil do pokoje, utřel nůž a řekl: Zabil jsem ho," dodal spolubydlící vraha Hruška. Poté už zasáhli další obyvatelé ubytovny. Pochmana zpacifikovali (jeden z nich ho dokonce napadl, k čemuž se přiznal) a zavolali policii.

Vrahovi pak lékaři naměřili 2,68 promile alkoholu v krvi. Navíc v ní našli pervitin. „To snižuje schopnost ovládat se," napsali znalci v posudku.