Náklaďák byl totiž ve velmi zajímavém stavu. Nejprve hlídka zjistila, že má prošlou technickou kontrolu. To sice „jen" tři dny, ale poté začaly vyplouvat na povrch další záležitosti.

„Kolegové objevili, že má sjeté pneumatiky, u kterých se ještě lišil jejich výrobce. Dále, že vozidlo je chybně označeno obchodním jménem dopravce a řidič navíc nepředložil doklad o oprávnění k podnikání," popsala tisková mluvčí krajské policie Iva Kormošová.

Proto policisté vyrazili společně s řidičem na technickou kontrolu, kde technici našli čtyři lehké, jedenáct vážných a dvě  nebezpečné závady – takové poškození brzdového kotouče, které ohrožuje bezpečnost provozu, a sjeté pneumatiky až na kord. „Výsledkem bylo, že vozidlo pro další provoz na území ČR je nezpůsobilé," doplnila Kormošová.

Kdy mohou policisté nařídit technickou?
Sjetá pneumatika nákladního automobilu.Od 1.5.2012 platí novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a policista při podezření na špatný technický stav může nařídit technickou prohlídku. V Královéhradeckém kraji tuto možnost policisté využili v deseti případech. Problémem tohoto nařízení je, že stanice technické kontroly musí být do vzdálenosti 4 km od místa zastavení vozidla.

Od 1.1.2015 může navíc policista v případě zjištění vážné nebo nebezpečné závady technického stavu omezit technickou způsobilost ve spolupráci s obcí s rozšířenou působností. Policisté zjištění oznámí obci, obec omezí technickou způsobilost vozidlu a nařídí odstranění závady buď do 30 dní nebo ihned. Pokud provozovatel vozidla nařízení nesplní, nemůže s vozidlem na silnici. Za necelý rok platnosti tohoto nařízení ho policisté využili již také v deseti případech.
(zdroj: policie.cz)