Soudci označili za stěžejní důkaz výpověď napadené ženy, která Nečesaného nakonec poznala. Mladík vinu od začátku odmítá a novinářům řekl, že určitě znovu podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Milenka kriminalisty

„Ten skutek jsem opravdu neprovedl a paní poškozenou jsem opravdu nenapadl, neměl jsem k tomu důvod," uvedl včera Nečesaný v závěrečné řeči. Podle něj policisté „udělali z dvacetiletého kluka na zakázku vraha". Zdůraznil, že letos složil maturitu, že se oženil a že má sedmiměsíční dceru. Zmínil také, že je přihlášený na dvě vysoké školy.

„Od našeho předchozího rozhodování se důkazní situace nijak výrazně nezměnila ve prospěch obžalovaného, spíše naopak," odůvodnil zamítnutí odvolání předseda senátu Jiří Lněnička.

Podle soudců mladíka usvědčují mimo jiné pachové stopy, které se našly na kabelce kadeřnice nebo na vypínači. Motiv činu byl zištný,  Nečesaný měl totiž dluhy.

Advokát  Nečesaného včera žádal odvolací senát pražského vrchního soudu o další odročení jednání. Argumentoval tím, že vyšetřovatel případu prý přiznal mladé ženě, která tvrdí, že byla milenkou kriminalisty v době, kdy v jiném případu stíhal jejího manžela, že „Nečesaný to neudělal, že je to jiná hra a že v tom je politika, protože jde o jeho otce". Podle Chudoby to zpochybňuje objektivitu celého trestního řízení. Nečesaný senior čelí od loňska společně se svou ženou obvinění z korupce.

Stížnosti na soud

Předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička na argument nepřistoupil. „V tomto případě není podezření, že by vyšetřovatel spal s manželkou obžalovaného," podotkl.

Středeční zasedání zabraly především podrobné projevy Nečesaného právníků, kteří si stěžovali, že hradecký krajský soud řádně neodůvodnil rozsudek, kterým Nečesaného poslal na třináct let do vězení. Důkazy prý vybíral selektivně, s některými se vůbec nevypořádal, naopak výpovědi vyznívající ve prospěch Nečesaného prý bagatelizoval.

Mladíkovi, který v době činu žil u prarodičů v Hořicích a prý kradl rodičům peníze a elektroniku, aby měl na drogy, však u krajského soudu mimo jiné uškodila výpověď jeho bývalého spoluvězně. Muž uvedl, že se mu Nečesaný svěřil, že čin skutečně spáchal.

Nečesaného rodina, zejména otec Luděk, ředitel liberecké nemocnice, v boji za prokázání jeho neviny rozjela velkou kampaň včetně založení webových stránek, briefingů či trestních oznámení na policisty. Rodinní příslušníci u krajského soudu také hrubě nadávali soudcům, žalobkyni i policistům.

Zbytečné odvolání
Případ se stal v únoru roku 2013 v Hořicích. Před zavírací dobou přišel do tamního kadeřnictví mladík, který zasadil majitelce do hlavy šest ran polenem. Z provozovny po činu zmizely doklady a 10 tisíc korun. Žena utrpěla ztrátu paměti a u soudu řekla, že by útočníka nepoznala.
Nečesaný vinu odmítl, soud mu však udělil 16 let vězení. Podle soudců ho k činu vedl zištný motiv. Svědkové totiž hovořili o tom, že bral drogy a kradl rodičům peníze.
Případ se projednával několikrát, pak skončil udělením třinácti let vězení. Nejvyšší soud však po zásahu tehdejší ministryně spravedlnosti Heleny Válkové verdikt zrušil a mladíka propustil z vězení. Krajský soud tak musel začít případ loni na podzim projednávat znovu a došlo k obratu: napadená kadeřnice se po zranění hlavy zotavila a prohlásila, že útočníkem byl Nečesaný. Soud udělil Nečesanému znovu 13 let vězení.
Mladík se odvolal, ale Vrchní soud v Praze mu ve středu trest potvrdil.