Téměř tři sta litrů lihu a alkoholických nápojů, 64 tisíc litrů minerálních olejů, 14 tisíc kusů cigaret a více než třicet tisíc tablet léků pro výrobu pervitinu. Ovšem nezdaněných.

To vše zajistily v loňském roce celní hlídky mobilního dohledu na východě Čech. Za zboží, které se lidé snažili propašovat, uložili celníci pokutu téměř 785 tisíc korun.

Minerální oleje sytí rozpočet

Vyšší položkou, která  z části „přistála" ve státní kase, je však spotřební daň, kterou celníci odvedli na cle a daních. Za rok 2012 to byly téměř tři miliardy korun.

„Prvenství ve výběru spotřebních daní evidujeme u minerálních olejů, kde se výše vybrané částky pohybuje přes 2,3 miliardy korun," uvedla mluvčí Celního úřadu pro Královéhradecký kraj Martina Kolinská ve výroční zprávě týkající se celých východních Čech.

Přes východ Čech putují také nemalé zásilky padělaného zboží. Zdejší celníci zachytili sto tisíc kusů padělků a napodobenin. Pokud by se jednalo o originální kusy, převyšovala by jejich celková cena 167 milionů korun.

Nejvíce „frčí" falešné oblečení a obuv. Na rozdíl od alkoholu či cigaret, které jsou za asistence celníků zlikvidovány, zabavené oblečení končí v rukou potřebných.

„V roce 2012 celníci předali více než 42 tisíc výrobků jednadvaceti humanitárním organizacím, které o padělky požádaly a splnily podmínky, jež jim v této souvislosti ukládá zákon," vysvětlila Kolinská.

Tabákové výrobky propadlé státu  jsou za celního dohledu likvidovány ve spalovně. Obuv a textil se buď pálí, nebo likviduje v drtičce odpadu. V případě alkoholu bývalé Celní ředitelství Hradec Králové spolupracovalo se společností VAK.

Většina léků obsahujících vyšší množství pseudoefedrinu je předávána policii. Posléze mohou být tablety likvidovány jako nebezpečný odpad po dohodě například s centrální lékárnou Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Tím však náplň práce celníků nekončí. Kromě nezdaněného zboží a padělků neuniknou jejich pozornosti ani ilegální pracovníci ze zahraničí.

„Celníci zaznamenali 86 cizinců ze zemí mimo Evropské společenství, kteří na území České republiky pracovali bez platného pracovního povolení nebo v rozporu s ním. Suverénně největší skupinu, která porušovala zákon o zaměstnanosti v Královéhradeckém a Pardubickém kraji v roce 2012, tvořili Ukrajinci. Následovali je lidé z Vietnamu, Číny, Moldavska a Turecka," dodala Kolinská.

Při kontrolách dálničních známek a uhrazení mýtného pak celníci od více než tří tisíc řidičů vybrali na pokutách 2,5 milionu korun.

Ze zápisníku východočeského celníka

Loni jsme inkasovali:
✔ Téměř 1,5 milionu korun na spotřební dani z vína
✔ Více než 106 milionů korun na spotřební dani z piva
✔ Přes 178 milionů korun na spotřební dani z lihu a lihovin
✔ Více než 1,3 milionu korun na spotřební dani z tabáku a tabákových výrobků
✔ Přes 2,3 miliardy korun na spotřební dani z minerálních olejů
✔ Téměř 91 milionů korun na energetických daních
✔ Přes 358 milionů korun na cle, daních a dalších poplatcích při dovozu zboží z nečlenských států Evropského společenství
✔ V rámci dělené správy, kdy celníci vymáhají a vybírají pokuty udělené jinými státními organizacemi, 205 milionů korun
Zdroj: Celní úřad pro Královéhradecký kraj