Holding po Všetečkovi požaduje náhradu za pokutu ve stejné výši, kterou dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Podle žaloby Všetečka v době, kdy působil jako předseda představenstva Zdravotnického holdingu, způsobil společnosti škodu, když se v letech 2007 a 2008 nakupovala zdravotnická technika pro krajské nemocnice. Šlo o šest zakázek v celkové hodnotě asi 35 milionů korun, které byly podle názoru antimonopolního úřadu v rozporu s pravidly, protože omezily soutěžní prostředí. V rozporu se zákonem prý holding rozdělil zakázky do samostatných smluv tak, že žádná z nich nepřesahovala limit dva miliony korun, do kterého zadavatelé nemusejí vypisovat výběrové řízení.

Ve středu u krajského soudu vypovídal lékař Miroslav Švábl, který řekl, že v té době pro holding posuzoval oprávněnost nákupu lékařské techniky. Podle něj šlo o obměnu přístrojů, které byly v havarijním stavu. „Havarijní stav přístrojů existoval nejen podle techniků v nemocnicích, ale i podle jejich výrobců. Každý ředitel nemocnice o tom na jednání holdingu přinesl protokol,“ vypověděl svědek. Podle něj však tyto protokoly nebyly použity ani jako dokumenty pro ÚOHS, ani při následujícím jednání u brněnského soudu, kde se kraj bránil proti udělené pokutě a kde se havarijní stav původních přístrojů neprokázal. Zdravotnický holding pak v roce 2013 pokutu 300 tisíc korun zaplatil.

Ilustrační foto
Cizinec se ve vazbě přiznal k dalším krádežím

Druhý svědek Martin Scháněl, který krajský Zdravotnický holding vedl v letech 2009 až 2012, uvedl, že se za jeho působení zmíněná zakázka řešila s ÚOHS. Advokát Josef Oubrecht, který Všetečku zastupuje, pak soudu přečetl dopis, v němž Všetečka v té době nabízel holdingu při řešení případu svou pomoc. Svědek potvrdil, že vedení holdingu nabídku neakceptovalo. „Sbírali jsme tehdy potřebné doklady po nemocnicích sami,“ řekl Martin Scháněl.

Zástupci obou stran se pak dohodli, že závěrečné návrhy předají soudu v písemné formě a v květnu se sejdou, aby si vyslechli rozsudek.

Jednání byla nařizována opakovaně, jednou bylo řízení dokonce z rozhodnutí účastníků přerušeno. „Snaha o smír se však nezdařila,“ konstatoval soudce Jiří Kratochvíl.

Rostislav Všetečka čelil také obžalobě z porušování povinnosti při správě cizího majetku kvůli nákupu rentgenových přístrojů pro krajské nemocnice. Loni ho však soud zprostil obžaloby.

Nové přístroje pro plicní oddělení - videobronchoskop.
Při krádeži přišla nemocnice o přístroje za miliony