„Cítím se být vinen. Uznávám, zabil jsem člověka," řekl obžalovaný smutně soudcům. Oběť i pachatel byli ve stavu těžké opilosti.

Nestačil se bránit

I když obžalovaný nezapíral, některé detaily osudného večera si nedokázal vybavit. Nebylo divu, protože v krvi měl  2,86 promile alkoholu a dokonce i drogy. To, že by bral drogy, však Pochman popřel.

Smrtelná rána
Podle soudních znalců oběť utrpěla řadu bodných a řezných poranění. Jedna rána pronikla hrudníkem až do srdeční komory, další zasáhly mimo jiné játra a plíce. Muž zemřel na následky vnitřního i vnějšího vykrvácení.
„Poranění pravé srdeční komory bylo smrtelné. Muži už nebylo pomoci," uvedl včera soudní znalec Miroslav Šafr.

Vražda se stala v ubytovně Sportklub ve Vrchlabí.  Obžalovaný u soudu řekl, že přes den spolu s Ladislavem H. vypili tři láhve  vodky a k tomu „nějaké víno a nějaké pivo". Pak usnul. Večer ho Ladislav H. vzbudil. Vyčítal mu  dluh za vodku a napadl ho.

„Dostal jsem asi facku nebo ránu pěstí," vypověděl Pochman. Pak už si prý jen vybavuje, jak běžel za Ladislavem H. po chodbě a bodl ho nožem pod lopatku.

Přiznal, že chtěl protivníkovi ublížit, ale s takovými následky nepočítal. „Byl jsem překvapen tím, jak snadno nůž zajížděl do těla," řekl obžalovaný. Jeho protivník se prý  vůbec nestačil bránit.

Podle svědka, který v té době také bydlel na ubytovně, Pochman nebyl agresivní, zato  Ladislav H. ano. „Byl to alkoholik, feťák a provokatér.  Byl agresivní a každému nadával," vypověděl svědek.

Uvedl, že čin neviděl. Na chodbu přiběhl, ve chvíli, kdy Pochman křičel, že na sebe zavolá policii, a pobodaný muž upadl na zem. „Když padal, říkal, že si jen dělal srandu," vypověděl svědek. Požádal přítelkyni, aby zavolala záchranku, zraněný však na následky řady bodných ran zemřel.

Rozsudek není pravomocný, protože obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.