Zproštěn, zproštěn, zproštěna. Trojice Michael Mádle, Vít Bubeník, Petra Bubeníková si oddychla. Pardubičtí podnikatelé nejdou do vězení, i když jim za podvody hrozil dokonce až desetiletý trest.

Rozsudek v dlouho táhnoucí se kauze vynesl Krajský soud v Hradci Králové.

Případ však podle všeho nekončí. Zatímco všichni tři obžalovaní (a nyní už osvobození) se logicky vzdali práva na odvolání, státní zástupce Jiří Viesner se proti verdiktu soudce odvolal. A to ve vztahu ke všem třem osobám, jež obžaloval.

Vinil je, že minimálně 
v šesti případech obrali klienty, jimž nabízela jejich firma Financování Group půjčky. „Využili jejich naivity," prohlásil státní zástupce Viesner.

„Všichni podepisovali smlouvy dobrovolně," kontroval Mádle, jemuž hrozil z celé trojice nejvyšší trest. Obžaloba totiž popisovala, že byl hlavním inciátorem veškerého počínání.

„Všechny smlouvy byly svázané a přelepené, a proto nemohlo dojít k jakékoli pozdější manipulaci," přidal Mádle další argument.

„A s výjimkou manželů Pavlíkových a paní Fuaklíkové nikdy nedošlo k rozporování," doplnila ho kolegyně Bubeníková. Podobně mluvil také třetí obžalovaný.

A na co si vlastně stěžovali poškození, o nichž mluvila Bubeníková?

Dana Fukalíková měla 
v roce 2006 dluhy, které se rozhodla řešit půjčkou od Financování Group. „Jenže plnění nebylo v takové výši, jako jsme se domluvili," vypověděla žena. Navíc řekla, že byla nucena k podpisu dalšího kontraktu.

V červnu 2007 pak zjistila, že přišla o nemovitost. „Nepadla jakákoli zmínka o tom, že by se jednalo o kupní smlouvu. Přitom jsem prodala střechu nad hlavou," pronesla. O dům podle svých slov přišli také další svědci.

Ale zpět k těm, co se ozvali. Marta Pavlíková byla v roce 2008 v exekuci. Zemřel jí totiž manžel a na vdovu se navalily dluhy jím napáchané.

Proto se s dcerou vydala hledat řešení – opět do firmy Financování Group.

„Podepisovali jsme různé listiny, ale žádné peníze jsme nedostali," popsala Pavlíková. „Až doma jsme zjistili, že jsme fakticky prodali dům. To jsme opravdu nechtěli." Také její dcera měla za to, že jde pouze o půjčku.

Soud se nakonec přiklonil na stranu druhou.

Nakazovali: Smlouvy nesmí nikdo vidět
Státní zástupce řekl jasně: Trojice podnikatelů využila neznalosti až naivity lidí, kteří si od jejich firmy chtěli půjčit peníze.
Jeho verzi tak trochu podporuje také situace svědka Jaromíra Johna, jenž si od Financování Group chtěl půjčit dost peněz – přesně půl milionu korun. Jeho akce se rozjela, on podepsal s firmou několik dokumentů. „Řekli mi, že tyto smlouvy nesmí nikdo vidět," vypověděl poté, když 
kauzu začala řešit policie.
Firma mu nabídla takzvaný zpětný leasing, což byla její oblíbená forma spolupráce s klienty. Jde o to, že majitel odevzdá nějakou věc za půjčku, postupně ji hradí a po splacení se mu vrátí zpět do jeho vlastnictví. „Řekli mi tenhle termín. Kdybych věděl, že prodávám dům, nikdy bych do toho nešel," pronesl John.