„Máme oznámení, kdy matka odmítla vydat otci syna, ačkoliv věděla, že otec má pro něj už předem zaplacenou dovolenou v zahraničí. Výmluvy matky, proč dítě nemůže odcestovat, směřovaly k tomu, že syn má rýmu a bude se léčit u matky, která si na svou obhajobu dokonce sehnala potvrzení od dětské lékařky. Když zklamaný otec chtěl s 12letým synem mluvit, matka mu měla v rozhovoru s dítětem zabránit," řekla mluvčí pardubické krajské policie Eva Maturová.

Druhá, navlas stejná situace, jen v opačném gardu, se stala o víkendu. „Obrátila se na nás další matka nezletilého syna s podobným příběhem. Ačkoliv mají soudem stanovenou střídavou péči a nyní má být dítě u ní, otec jí ho odmítá vydat," líčí Maturová.

Policisté podobných případů nyní řeší desítky a nestačí se divit. Sem tam jeden z rozvedených manželů zapomíná posílat na účet rodiče, jemuž bylo dítě svěřeno do péče výživné. Jsou ale i tyto případy, kdy se ať už rozvedení manželé, nebo bývalí partneři o děti neskutečně hádají, ačkoliv mají soudem striktně stanovené termíny, kdy má být dítko u otce a kdy u matky.

Otázkou přitom je, zda martýrium, které po oznámení jedné či druhé strany na policii následuje, rozvedeným rodičům za to stojí. Ve věci policisté předvolají i druhou stranu a výsledek šetření předají patřičným úřadům. „Pokud jsou využity veškeré cesty, které občanský zákoník nabízí, může nepředání dítěte v soudem stanovené době druhému partnerovi skončit až sdělením obvinění z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí," řekla Maturová.

Podotkla přitom známou, ale opomíjenou „drobnost",. totiž to, že tím, kdo rodičovské spory odnáší nejvíc, jsou právě děti.