Vedle Davida Hejného (28), po němž je vyhlášeno celostátní pátrání, se k soudu nedostavila ani poškozená dívka, která si zatím nepřevzala předvolání.

Státní zástupkyně Hejného viní z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, ze svádění k pohlavnímu styku a z obchodování s lidmi. Podle obžaloby loni a předloni, i když věděl, že dívka ještě není plnoletá, jí za pohlavní styky s ním a s jeho známým Petrem Jedličkou dával pervitin. Za zprostředkování sexu navíc prý dostal od Jedličky peníze.

Z toho, že dívce za sex dával pervitin, se zodpovídá i Petr Jedlička (43). Včera však u soudu popřel, že by věděl, kolik je děvčeti let, i to, že by jí poskytoval drogy. „Zeptal jsem se Davida (Hejného), jestli nemá nějakou kamarádku.

Pavel Wonka na archivní fotografii.
Wonka se u soudu omluvy za pomluvu bratra nedomohl

„Sešel jsem se s ní asi dvakrát, podruhé mě vyhledala sama. Řekl jsem jí, že mně jde o sex, klidně i za peníze, a domluvili jsme se,“ vypověděl Jedlička. Děvčeti prý pak dal 500 až tisíc korun. Popřel, že by věděl o její drogové závislosti i o tom, že ještě není plnoletá.

„Hejného znám od mala, oba jsme Třebechováci. Že by vyráběl drogy, jsem netušil,“ řekl obžalovaný, který pracuje jako zahradník a potýká se s velkými dluhy.

Přiznal, že sám drogy občas bere: „Někdy užívám marihuanu, občas zkusím něco jiného, když je to zajímavé a dobré.“

Hejný, proti němuž je vedeno trestní řízení jako proti uprchlému, vypovídal jen na policii. S dívkou se prý znal dva měsíce a měli spolu sexuální vztah. Jedličkovi ji nedohodil, jen je spolu seznámil. Ani on údajně netušil, že je drogově závislá.

Policie však získala záznam jejich komunikace, kde Hajný děvčeti sděloval, že jeho kamarád chce na večer dámskou společnost a že by se jí za to dobře odměnil. Nabádal dívku, aby tvrdila, že je jí devatenáct let, a aby si dala sprchu. Ze zaznamenané komunikace vyplývá, že jí za to něco sliboval.

U soudu včera také zaznělo, že dívka měla nařízenou ústavní výchovu a pobývala v různých diagnostických ústavech, že se musela podrobit léčbě drogové závislosti a že jí soud v Litoměřicích udělil podmíněný trest.

Hlavní líčení bude pokračovat.

Ilustrační foto
Cizinec za nebezpečné předjíždění zaplatil 6 tisíc korun