Napřed jen letmý pohled do lavic, kde vynesení rozsudku přihlíželi vyšetřující kriminalisté, jejich krátké pozdravení a nakonec vyslechnutí nejpřísnějšího možného rozsudku – doživotí.

Takových bylo posledních několik okamžiků „svobody"  Michala Semanského u hradeckého krajského soudu.

Doživotní trest si Semanský musí odpykat za vraždu tří seniorů. Nejtěžších zločinů se podle spisu měl dopustit v letech 2009 až 2012. Šestatřicetiletý muž se přiznal a před soudem uvedl, že nikoho zabít nechtěl.

Peníze a strach

Ke všem skutkům se Semanský již dříve přiznal policii. Ta ho zadržela v souvislosti se smrtí důchodkyně na začátku letošního roku. Později na světlo vypluly i další dvě vraždy.

U prvního a posledního skutku podle Semanského sehrála roli starost o jeho dceru. „S přítelkyní jsme měli dlouhodobé finanční problémy. Peníze jsem potřeboval k uhrazení jejího dluhu, ale také k uspokojení potřeb mé dcery," řekl před soudem Semanský a podrobně popsal všechny případy.

„V roce 2009 jsem si chtěl od svého strýce půjčit nějaké peníze, zhruba třicet tisíc," řekl obžalovaný s tím, že se svou prosbou u příbuzného nepochodil.

„Řekl mi, že mně nic nepůjčí do té doby, než mu vrátím předchozí dluh. V afektu jsem ho udeřil a pak uškrtil. Neměl jsem však v úmyslu ho zabít," uvedl před soudem Semanský.

Dodal, že poté strýcovo tělo odtáhl do místnosti jeho domu a celý objekt zapálil. Ještě předtím z domu odcizil pokladničku s devadesáti tisíci.

Dalšího útoku se podle rozsudku muž dopustil v únoru 2011 na Rychnovsku, kde uškrtil svého dalšího příbuzného a jeho tělo hodil do studny.

„On tehdy přijel z Prahy. Kouřil jsem venku. Jak šel okolo mě, začal mi nadávat, že celá naše rodina jsou kriminálníci a že hned druhý den na mě půjde podat trestní oznámení, protože se mu z domu ztratilo několik maličkostí," uvedl Semanský a dodal, že v tu chvíli dostal strach z případného vězení. „To bych pak nemohl vidět dcerku. Šel jsem proto za ním, na zemi jsem sebral provaz a uškrtil ho. Tělo jsem poté zatížil a shodil do studny," popsal odsouzený svůj čin.

Poslední Semanského čin se podle protokolu stal letos v lednu.  Semanský v Týništi nad Orlicí přepadl a zavraždil čtyřiasedmdesátiletou ženu.

„Dlužil jsem na alimentech. Proto jsem si vyhlédl tu stařenku. Bydlela nedaleko lesa, a tak by mě tam nemusel nikdo vidět," vylíčil své pohnutky Semanský. Z domu stařenky si poté odnesl sedm a půl tisíce. „Při odchodu jsem ji zavřel do skříně. Myslel jsem si, že bude volat o pomoc a někdo ji odtamtud dostane," řekl Semanský u soudu. Žena se však ve skříni udusila.

„Připravil o život tři lidi, navíc ze zištného důvodu. Za takové jednání si nezaslouží jiný trest," zdůvodnil doživotní rozsudek předseda senátu Jiří Vacek.

Michal Semanský si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, zda trest přijme, či se proti verdiktu odvolá.

Letos je to již třetí kauza, kdy hradecký krajský soud uložil doživotní trest. V květnu si tento trest vyslechla Romana Zienertová, která v Širokém Dole na Svitavsku zavraždila své čtyři děti. O měsíc později si stejný verdikt vyslechl i Jiří Mlíka za vraždu tělesně postižené třiasedmdesátileté ženy v Moravanech na Pardubicku.