Začalo to všímavostí občanů. Těm se totiž nezdála dvojice, která se motala kolem aut na parkovišti. „V pátek před půlnocí přijala Městská policie Lázně Bohdaneč oznámení o dvou podezřelých mužích, kteří obhlížejí zaparkovaná auta v obci Rybitví a pravděpodobně se chystají ke krádeži,“ potvrdil vrchní strážník bohdanečské městské policie Pavel Řehoř.

Hlídka strážníků o podezření informovala i státní policii a vyrazila na místo věc prověřit. Dvojice však mezitím stihla zmizet. Pátrání blízko popsaného místa ale odhalilo odhozené dámské jízdní kolo.

Jak se později ukázalo, bicykl pocházel ze sklepa, který dvojice pachatelů té noci vykradla.
S pátráním však policistům jeden z podezřelých pomohl sám. Policejní vozy totiž zřejmě parkovaly nedaleko bydliště, kam se potřeboval dostat. Tak dlouho chodil okolo a hledal odvahu, až ho hlídka státní policie zkontrolovala. V té chvíli se přišlo na to, že se jedná o Slováka, který je v celostátním pátrání a existuje na něj i příkaz k zatčení – podle našich informací za řízení bez příslušného oprávnění a krádeže. „Muže, kterého policisté na místě zadrželi, jsme posléze převezli do určené věznice,“ uvedla tisková mluvčí pardubické policie Markéta Janovská.

Kolo prý našel

Druhého pachatele dostihli bohdanečtí strážníci přibližně o půl třetí ráno. Počínal si přímo nenápadně – projížděl se na pánském horském kole v hodnotě asi dvaceti tisíc korun, které před několika desítkami minut s kumpánem ukradl ze sklepa. Strážníkům samozřejmě tvrdil, že je na cestě domů a kolo čirou náhodou našel u cesty.

„Nálezcem“ se ale v tuto chvíli zabývá policie, které byl delikvent předán. „Prověřujeme jej pro podezření z trestného činu krádeže a také porušování domovní svobody,“ upřesnil policejní mluvčí Radovan Sablík.