Toho se měl muž vloni v listopadu v jedné z rychnovských bytovek dopustit na dvou důchodcích.

Podle soudu je na chodbě před výtahem bezdůvodně zmlátil tak, že skončili se zlomenýma nohama v nemocnici. Důvod? Rvačkou nejspíš vyvrcholily dlouhodobé sousedské neshody.

„V tom baráku žiju dva roky a sousedovi asi vadí, že jsem  cikán. Několikrát na mě dokonce poslal policii," bránil se Németh. Soud mu ale neuvěřil.

Vedle výpovědí obou poškozených, které byly v rozporu s tvrzeními Németha, obžalovanému přitížilo i to, že v době činu měl v sobě šest piv, ačkoliv měl alkohol zakázaný. Za ublížení  na zdraví a výtržnictví byl násilník Juraj Németh navíc už jednou, před 14 lety, trestán.  Tehdy si odseděl šest let.

Soud tak nepřesvědčil o tom, že důchodci ho sami slovně a holemi u výtahu napadli. A to údajně poté, co na něj zavolali policii kvůli hlasité hudbě puštěné v Némethově bytě.

Předseda trestního senátu Miroslav Veselský tak dal za pravdu obžalobě: Németh prvního muže bezdůvodně po slovní rozepři povalil na zem a skopal ho, pak se stejným způsobem pustil i do druhého seniora, který kamarádovi přispěchal na pomoc. První z napadených má dodnes pohybové obtíže.

Németh musí za léčebné komplikace zaplatit oběma mužům v součtu 46 tisíc korun, zdravotní pojišťovně pak 82 tisíc korun. „Se zbytkem svého nároku na náhradu škody se poškození odkazují na řízení ve věcech občanskoprávních," rozhodl soud.

Rozsudek je zatím nepravomocný, obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.