Dosud to odmítal, nechtěl totiž hovořit v přítomnosti člověka, který ho více než rok trýznil. V pondělí mu Krajský soud v Hradci Králové umožnil vypovídat v nepřítomnosti obžalovaného a mladý muž toho využil.

Životní průšvih

Jeho výpověď souzněla s obžalobou. Původně byli s osmadvacetiletým podnikatelem a vysokoškolským pedagogem Karlem Brožkem kamarádi, když mu však Brožek nabídl společné podnikání, odmítl. Pak se ale prý do společné firmy „nechal natlačit" a začal v ní působit jako společník a grafik.

„Byl to můj životní průšvih," konstatoval v pondělí u soudu. Brožek ho podle jeho slov začal brzy peskovat za údajně špatnou práci, ukládal mu pokuty, nutil ho pracovat od šesti hodin ráno až do půlnoci a postupně mu zakazoval jezdit autem, stýkat se s rodinou a dokonce i jíst. Pak přitvrdil: začal vyhrožovat. že z jeho rodičů udělá bezdomovce a přivede je k sebevraždě.

Směnky na 20 milionů

Mladý muž, který už předtím dostával jen minimální mzdu, se ocitl zcela bez výplaty, která padla na pokuty za údajnou špatnou práci. Navíc musel společníkovi hlídat psy, mýt auto, pracovat na jeho zahradě a slyšet na jméno Zdenička.

V pondělí u soudu vyprávěl, jak ho Brožek nutil uzavírat sázky. „Když jsem odmítl , automaticky jsem prohrál," řekl. Jeho společník ho prý sledoval webovou kamerou.  Vše vyvrcholilo směnkami v celkové hodnotě 20 milionů korun, které si na něm Brožek pod různými záminkami vymohl.

Podle státního zástupce Milana Šimka obžalovaný zneužil poddajné povahy svého kamaráda. Mladík se navíc za svou situaci styděl a nikomu se s problémy nesvěřil. Když chtěl ze společnosti odejít, Brožek mu to znemožnil.

„Vyvolané tísně poškozeného se snažil využít k dosažení toho, aby na něho poškozený převedl svoji majetkovou účast ve společnosti, na což nakonec poškozený ve snaze dosáhnout vymanění se z pro něho neúnosného nátlaku přistoupil," uvedl státní zástupce.

Zotročovaný mladý muž svůj podíl na Brožka převedl za jedinou korunu. Ten se mu vzápětí odvděčil udáním pro zpronevěru.

Nabídl mu podíl sám?

Brožek na svém jednání nic špatného nevidí. Jeho přítelkyně a účetní společnosti, včera u soudu řekla, že poškozený byl nespolehlivý.

„V práci často chyboval a musel se kontrolovat," řekla mladá žena. Vypověděla také, že sama slyšela poškozeného, jak Brožkovi nabízí, že mu přenechá svůj podíl zadarmo „za ty chyby, které způsobil". Více než rok trvající útrapy si nakonec vyžádaly daň a přivodily oběti posttraumatickou stresovou poruchu.

Jednání v úterý pokračuje.