Od března, kdy se nákaza začala v Česku šířit, prokázaly testy koronavirus v 502 534 případech, přes 80 procent pozitivně testovaných se už vyléčilo, většina měla mírný průběh nemoci.

V nemocnicích se v pondělí léčilo 5497 lidí s covidem, to je přes šest procent z aktuálně nakažených a o 200 víc než předchozí den. Ve vážném stavu bylo 826 hospitalizovaných, o dva méně než v neděli. Údaje za úterý zveřejní ministerstvo zdravotnictví dnes vpodvečer, stejně jako počet úterních testů. V posledních týdnech počet hospitalizovaných pozvolna klesá.

Žena s rouškou. Ilustrační snímek
Hodnocení krajů podle systému PES? Ministerstvo: Dojde k němu až při stupni dvě

Začátkem listopadu, když vrcholila druhá vlna, vyžadovalo nemocniční péči přes 8200 nakažených a zhruba 1200 mělo těžký průběh nemoci. Nemocnice už mohou znovu provádět plánované neakutní operace, které musely v uplynulých týdnech odkládat kvůli rostoucímu počtu pacientů s koronavirem.

Do statistik přibylo od úterního večera 16 úmrtí, celkový počet obětí se zvýšil na 7499. Za úterý eviduje ministerstvo zatím 59 úmrtí. Nejvíce lidí s covidem zemřelo 3. listopadu, a to 257. V poslední době se počet obětí za jeden den pohybuje mezi 100 a 200.

Šíření nákazy v posledních týdnech oslabuje. Ještě na přelomu října a listopadu stoupaly denní přírůstky nakažených až k patnácti tisícům, v minulém týdnu nárůst jen jednou překročil 6000. Vývoj epidemie hodnotí systém PES. Aktuálně je Česko od pondělí ve čtvrtém, druhém nejvyšším stupni rizika, protiepidemická opatření se mírně rozvolnila.

Další zmírnění opatření 

Výpočet skóre PES vychází z hodnoty reprodukčního čísla, tedy průměrného počtu dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, podílu pozitivních ze všech denních testů za posledních sedm dní a počtu nakažených na sto tisíc obyvatel v obecné a seniorské populaci. Roli hraje i klesající nebo rostoucí trend. Podle výše skóre na škále 0 až 100, přičemž 100 je nejhorší, je země zařazena do jednoho z pěti stupňů, na který jsou navázána i opatření.

Pro posun do ještě mírnějšího stupně je třeba sedm dní zůstat na úrovni třetího stupně mezi 41 a 60 body, kterého bylo dosaženo v pondělí. Pokles o deset bodů byl ale těsný, hodnota pozitivity testů byla hraniční, vyplývá ze statistik MZd. Navíc se zvýšilo reprodukční číslo, které je dalším ze zvažovaných parametrů, a dál roste. Zatímco v nedělo bylo 0,72, dnes už je 0,93.

Český premiér Andrej Babiš
Před Vánoci antigenní testy zdarma pro všechny, plánuje Babiš

Za hodnotu pod 0,8 mu nejsou přidělené žádné body, vyšší je za pět bodů a nad 1,0 za deset bodů. Reprodukční číslo přitom bylo parametrem, jehož pozitivní vývoj uvolňování umožnil. Mírně vyšší než v pondělí je dnes také podíl testů, naopak klesají počty nakažených i seniorů mezi nimi.

 Třetí stupeň skóre znamená další zmírnění opatření. Vláda bude o dalším rozvolňování, týkající se například otevření obchodů či restaurací, mimořádně jednat v neděli.