Česká republika podle ní potřebuje prezidenta, který rozumí současným výzvám. „A já vidím tři hlavní výzvy: vyvedení země z ekonomické krize, dopady klimatické změny a navracení důstojnosti lidem. Chtěla bych být prezidentkou všech, nejen určité části občanů. Chtěla bych být prezidentkou, která vrací lidi stojící na okraji společnosti zpět,“ řekla Nerudová v aktuálním rozhovoru pro Hospodářské noviny. Dlouhodobě podle svých slov spolupracuje s mladými lidmi a vkládá do něj velké naděje. „Jsou pro mě ztělesněním budoucnosti této země, chtěla bych jako prezidentka být i hlasem mladé generace,“ dodala.

Prezident je podle Nerudové člověk, který otvírá témata ve veřejném prostoru, může iniciovat diskusi, moderovat politickou scénu a přispívat ke stabilitě společnosti. Současnou hlavu státu Miloše Zemana vnímá jako starého nemocného muže, který je „prezidentem svých spolupracovníků, ale rozhodně není prezidentem 10,5 milionu lidí“. Bude si vážit podpory každého demokraticky smýšlejícího občana i strany, chce nicméně vystupovat jako nezávislý kandidát s podporou občanů. Kampaň chce financovat pomocí příspěvků dárců a sponzorů, z vlastních úspor je připravena vynaložit zhruba milion korun, řekla HN.

Ekonomka a předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová
Danuše Nerudová: Nepotřebujeme prezidenta, který si chce plnit svoje sny

Hlavu státu budou Češi v přímé volbě vybírat začátkem příštího roku. Jako největší favorité se zmiňují expremiér Andrej Babiš (ANO) a někdejší vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, kandidaturu ale ještě oficiálně neoznámili. Podpisy nutné pro kandidaturu na prezidenta začal tento měsíc sbírat také odborový předák Josef Středula.

Dvě desítky kandidátů 

Celkem se chtějí o prezidentskou funkci ucházet zatím dvě desítky lidí, mezi nimi třeba podnikatel Karel Janeček, komik Miloš Knor, senátor Marek Hilšer, advokátka Klára Long Slámová, někdejší šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, šéf hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES Jakub Olbert nebo teolog a mediální expert Ivo Mareš. Kandidaturu na prezidenta oznámil minulý týden také bývalý rektor Univerzity Karlovy, lékař Tomáš Zima.

Manžel chce kandidátce na prezidentku přistřihnout křidýlka.
PODCAST: Manžel chce kandidátce na prezidentku přistřihnout křidýlka

Podmínkou účasti ve volbách jsou podpisy minimálně 20 poslanců, deseti senátorů, nebo padesáti tisíc občanů. Zemanovi skončí druhý pětiletý mandát začátkem března příštího roku, znovu už kandidovat podle ústavy nemůže.