Podle autorky kuchařek Kamily Procházkové neexistuje univerzální levná a výživná kuchyně pro všechny kontinenty. „Levná a zároveň výživná je kuchyně Latinské Ameriky, kde se vaří se zeleninou, obilninami a především luštěninami, které jsou zdrojem proteinů a díky tomu, že bobtnají, je jich hodně,“ říká. „V Česku ale cena luštěnin je už poměrně vysoká,“ poznamenává.
Často se dává jako příklad rychlé a levné kuchyně ta italská. „Jenže u nás se tak vnímají pouze těstoviny – pasta. Na jídelníčku Italů jde přitom jen o jeden chod klasického složení večeře, před carne – masem,“ vysvětluje Procházková.
Samotné těstoviny, třeba s rajčatovou omáčkou, jsou levné i rychlé, ale množství bílkovin, které musíme tělu hlavně zajistit a bývá to cenově nejdražší živina, je oproti kvantu sacharidů zanedbatelné. „Důležité proto je řídit se lokální nabídkou a v ní hledat možné alternativy,“ radí.
Spotřeba masa v České republice se meziročně zvyšuje, pohybuje se okolo 84 kilogramů na obyvatele ročně, nejoblíbenější je vepřové. V minulých letech v Česku stoupala také spotřeba mléčných výrobků i luštěnin.
„Mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka se meziročně spotřebovalo o 5,4 procent více, a to 262,5 kilogramů na obyvatele, přičemž nárůst byl výraznější u mléčných výrobků a sýrů než u konzumního mléka,“ vypočítává mluvčí Českého statistického úřadu Jiří Cieslar k poslední vyhodnocené statistice z roku 2020. Jenže letos ceny masa raketově zdražily, meziročně o 19 procent v souhrnu, jednotlivě po částech je to ještě horší. Hovězí plec například zdražila o 42 procent.
Hodí se ouška, rypáčky i vnitřnosti
Levnou alternativou ke drahé svalovině jsou vnitřnosti. „Například vepřové srdce je mnohem levnější než kližka a dá se z něj připravit vynikající klasický guláš,“ říká odbornice na jídelníčky. „Výborným zdrojem bílkovin i minerálů, zejména B12, které tělo neumí vyrobit, jsou drůbeží játra nebo srdíčka. I jejich cena je velmi nízká,“ pokračuje. Na vnitřnosti má řada z nás špatné vzpomínky ze školní jídelny a nepatří mezi nejoblíbenější suroviny.
To samé platí i pro další části zvířecích těl. „U masa vyjde nejlevněji, pokud se koupí celý kus a zpracuje se takzvaně od čumáčku po ocas,“ říká Kamila Procházková. „To je typické třeba pro Francii, kde najdeme běžně v jídlech pokrmy z oušek, oháňky nebo rypáčků. Pokud budou ceny nadále stoupat, spotřeba i takových částí se v Česku určitě zvýší,“ myslí si. Mimo jemnocitu tím lidské tělo, pokud netrpí dnou a jinými nemocemi, neutrpí. „Není to žádná druhořadá surovina, naopak. Pouze na ně už nejsme zvyklí,“ říká Procházková.
Naopak nejméně úspornou i zdravou cestou jsou uzeniny. Například podle cen na Košík.cz stojí jedno kilo junioru 132 korun, obsahuje ale pouze čtyřicet procent masa. Zbytek podle složení obsahuje škroby a sádlo. Oproti tomu očištěná vepřová kýta, tedy libové maso, stojí na tom samém portále 189 korun na kilogram.
Šetřit se dá i na zelenině a ovoci, aniž bychom si je odpírali. „Jedním z důvodů, proč je tak levná kuchyně asijských bister, je i jejich zpracovávání zeleniny. To, co mi už považujeme za odpad, oni stále ještě zpracovávají. Třeba vnitřky srdíček u paprik, košťály od zelí,“ popisuje Procházková.
„Velmi také zapomínáme na konzumaci brukvovitých druhů zeleniny, jako je tuřín, kedluben. Cenově jsou mnohem příznivější než třeba papriky, přitom jsou to zase velmi zdravé a bohaté zdroje vitamínů a minerálů, které jde navíc dobře tepelně upravovat,“ radí.
V letním období se také vyplatí zavařovat a zeleninu i ovoce nakládat. A to i kupovaný sortiment z obchodů. „Vždycky platí, že v létě je všechno levnější než v zimě,“ poznamenává Procházková.
Recept podle Kamily Procházkové
Slavnostní oběd pro 4 osoby – celkem 135,50 Kč
- Kuřecí vývar se zeleninou
- Roládky z kuřecích stehen s bylinkovou vaječnou nádivkou, rýže
- Okurkový salát
Suroviny:
- Kuřecí stehna celá (včetně horní části) - 2 ks, 60 Kč
- Mrkev - 1 ks, 2 Kč
- Cibule - 1 ks, 2 Kč
- Celer - 50 g, 2 Kč
- Máslo - 40 g, 16,50 Kč
- Koření (bobkový list, nové koření, pepř) + směs čerstvých bylinek (mohou být plané, např. mateřídouška, dobromysl a popenec) - 2 Kč
- Petrželka
- Vejce - 3 ks, 13 Kč
- Slanina - 20 g, 3 Kč
- Hořčice - 2 lžičky, 1 Kč
- Rýže - 250 g, 14 Kč
- Okurka salátová - 25 Kč
- Cukr, ocet vinný, sůl, pepř - celkem 2 Kč
Polévka:
Kuřecí stehna vcelku podélně vykostíme. Kosti a rozpůlenou cibuli na sucho opečeme, zalijeme vodou, přidáme koření a sůl a uvaříme vývar. Kořenovou zeleninu hrubě nastrouháme, osmahneme na másle, zalijeme vývarem a provaříme, až zelenina změkne.
Do hotové polévky vmícháme petrželku.
Kuřecí roládky:
Vykostěné pláty masa mírně naklepeme, z obou stran osolíme a opepříme. Položíme na prkénko kůží dolů a maso potřeme hořčicí.
Vejce rozšleháme s nasekanými bylinkami a solí. Špek nakrájíme na drobné kostičky, rozškvaříme ho. Vlijeme vaječnou směs a umícháme nepříliš tuhá míchaná vajíčka. Rozetřeme je na kuřecí maso, svineme do roládek a svážeme kuchyňskou nití.
Naskládáme do pekáčku, polijeme rozpuštěným máslem a za občasného přelévání vypečenou šťávou pečeme při 180 stupních doměkka. V případě potřeby mírně podlijeme vodou.
Mezitím uvaříme rýži a připravíme salát.