Průměrné důchody od ledna příštího roku vzrostou o 805 korun. V minulých letech se přitom obvykle ročně kvůli valorizaci zvyšovaly dokonce zhruba o devět stovek.

„Do výpočtu se totiž promítá především nižší růst reálných mezd způsobený koronavirovou krizí,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Úředníci ministerstva nyní zákonem stanovené navýšení vypočítali z dat statistiků.

Úřad práce. Ilustrační snímek
Nezaměstnanost v srpnu klesla na 3,6 procenta. Pracovních míst přibylo

 Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda připomněl, že valorizovaná složka důchodu kvůli vyšší inflaci oproti očekáváním vzroste a dosáhne průměrné hodnoty 505 korun. Dosud se počítalo s tím, že to bude pouze o 458 korun. „Průměrná výše starobního důchodu tedy v příštím roce poprvé v historii překoná psychologickou hranici 16 tisíc korun,“ uvedl Kovanda.

 Průměrný důchod tak nově bude odpovídat zhruba 43 procentům průměrné mzdy. V průměru od příštího roku průměry vzrostou o 5,2 procenta, po očištění od inflace by se tak jejich kupní síla měla podle ministerstva práce zvýšit o 3,2 procenta.

Další zvýšení důchodů

 S dalším zvýšením důchodu mohou někteří důchodci počítat o začátku roku 2023. Za péči o každé vychované dítě by mělo rodičům přilepšit k důchodu částkou 500 korun. „Jedná se především o ženy, u nichž je průměrná výše důchodů o téměř 3000 korun nižší než u mužů,“ vysvětlila Maláčová.

Vzít si půjčku? Pokaždé tím lidé vstupují do rizika.
Téměř vše zdraží. Jak reagovat? Šetření není správným řešením, tvrdí ekonomové

 Na důchody se loni vyplatilo více než 525 miliard korun, o deset let dříve byla vyplacená částka o 172 miliard nižší. V minulém roce tak důchodový systém v Česku skončil se schodkem 40,55 miliardy korun. Odborníci upozorňují na to, že soustava penzí pro budoucí důchodce nebude udržitelná, reformu důchodového systému ale zatím vláda nebyla schopna provést.