Při rozhodování, jak se bude v domě vyrábět teplo, je jedna otázka nejdůležitější: jaké má váš dům přípojky na veřejné sítě? Výhodou je, pokud má připojení na plyn – tento druh topení je právě u novostaveb velmi oblíbený. Moc nadšeni z něj ale nejsou majitelé starších domů, kde jsou staré kotle, které je třeba vyměnit. Ty nové totiž musí mít podle nařízení určitou účinnost, které se dá dosáhnout jen velmi obtížně, a to hlavně speciální technologií kondenzace. Ta ovšem zákonitě snižuje teplotu výstupní vody. Aby plynový kotel fungoval v kondenzačním cyklu, nelze ho prostě jen tak nainstalovat, ale musí se změnit celá otopná soustava.

Ilustrační foto
Každých šest hodin dojde k vloupání do chalupy. Lupiči se spouští i ze střech

Titulní strana magazínu BydleníZdroj: deníkPokud plynová přípojka chybí, je třeba hledat řešení jinde. Například u elektřiny, protože s nastupujícími silně zaizolovanými domy se snižuje potřeba topení, a elektřina tak cenově vychází stejně nebo lépe než některé jiné zdroje. Oproti plynu tu odpadají poplatky za přípojku, zálohy, kontrolu kotle a spalinových cest atd.

Stále je ale možnost topit v kotlích či krbech apod., které využívají tuhá paliva a oheň. Jde o uhlí, dřevo a biomasu. Samozřejmě že tahle verze už je trochu překonaná a na trhu najdeme i výhodnější možnosti. Nicméně kotle na uhlí s postupem času také zvyšovaly svou účinnost, takže je lze osadit i dnes. Topení dřevem se uplatní především tam, kde má majitel vlastní les. Je však třeba štípat, přikládat… Automatiku tu lze udělat jen obtížně. Navíc je ekologické hledisko přece jen už také zapotřebí brát v potaz. Proto se dnes už spíš setkáte s krby, které jsou napojeny výměníkem na centrální otopnou soustavu a fungují jako příjemné, živé a doplňkové teplo k primárnímu otopnému systému.

Nejrychleji rozvíjející se technologií je ta, která odebírá energii z přírody. Jde především o teplo, které dokážeme jednoduchou cestou vložit do domu. Jsou to solární tepelné kolektory, které zachytávají solární záření na přímý ohřev vody (nebo zvláštního média), nebo tepelná čerpadla, která využívají teplo ze země.

Letní dny vybízejí, abychom co nejvíce času trávili venku a užívali si volné chvíle na zahradě nebo na terase.
Houpací síť či pohodlná křesílka. Jak si nejlépe užít zahradní relax?

Jedna věc je teplo vyrobit, velmi důležité je zároveň teplo, které dodáme do domu, neztrácet. Samozřejmostí jsou proto izolace. Moderní domy se zaizolovanou obálkou už potřebují mít nucenou výměnu vzduchu. Bylo by hloupé, abychom teplo, které pracně vytvoříme, zase vypustili větráním pryč, takže zde ke slovu přicházejí rekuperační jednotky. Ty nakonec vlastně mohou nahradit i část topení, protože dokážou zregenerovat a využít i teplo, které bylo vytvořeno lokálně a za účelem jiným, než je ohřev vzduchu či vody (vaření, žehlení, chlazení spotřebičů). Nucená výměna vzduchu nicméně něco stojí, protože je třeba ji pohánět elektřinou. Ovšem úspora takového systému je mnohem vyšší, takže je dobré se na tuto technologii také ptát.

Teď je otázka, jaký typ vytápění zvolit. Odpověď dá projektant, který musí zhodnotit, jak moc je obálka domu uzavřená, kolik tepla bude ztrácet, a kolik je tedy možné vkládat neobnovitelných druhů energie do domu, aby výpočet vyšel podle platných zákonů.

Celý článek si přečtete ve čtvrtečním magazínu Bydlení, který je součástí regionálních Deníků

Předplaťte si Deník s přílohou Bydlení již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.