Angelato

Kde: Rytířská 21, Praha 1; Újezd 24, Praha 1; Bělohorská 50, Praha 1
Otevírací doba: 11.00–22.00 (Rytířská, Újezd), 11.00–20.00 (Bělohorská)
Za kolik: 1 porce 45 korun, 2 porce 80 korun, 3 porce 115 korun
Specialita podniku: Andělskou chuť zmrzliny slibují už jen názvem podniku v pražské zmrzlinárně Angelato. V podniku si lidé vyberou ze široké škály smetanových zmrzlin i ovocných sorbetů. Výrobci si dávají záležet na kvalitních surovinách. Kromě tradičních chutí si lidé v Angelatu mohou dát i zcela netradiční zmrzliny jako parmazánovou, dýňovou, z jasmínové rýže a další. Angelato je známé svými chutěmi měsíce.

Skořicové lívance s medem
Vaření (ne)jen na táboře. Děti vám utrhnou ruce i za jednoduchá a zdravá jídla

Barky

Kde: Kunětická 5, Pardubice
Otevírací doba: 11.00–18.00 (pondělí až pátek), 12.00–18.00 (víkend)
Za kolik: 25 korun mini, 30 korun malá, 35 korun velká
Specialita podniku: Točenou zmrzlinu neotřelých chutí z nejkvalitnějších surovin nabízí pardubická zmrzlinárna Barky Ice Cream. Lidé si točenou zmrzlinu dopřejí do kornoutků i do kelímků. V nabídce, která se každý den mírně mění, se mohou objevit zajímavé příchutě jako hruškový sorbet se skořicí, perníková či smetanová zmrzlina a další. Komu není zmrzlina dostatečně ledová, může si u Barky dopřát také ledovou tříšť.

Božský kopeček

Kde: Zelný trh, Moravské náměstí, náměstí Svobody a další místa, Brno (pojízdná autíčka)
Otevírací doba: 10.00–18.30
Za kolik: 33 korun
Specialita podniku: Na mnoha místech v Brně lidé v létě spatří malá autíčka v pastelových barvách. Jde o poznávací znak zmrzliny Božský kopeček. Zmrzlináři nabízí kvalitní veganskou zmrzlinu několika příchutí, které se denně mění. Kromě klasických ovocných chutí se nebojí neotřelých kombinací a druhů, takže si zájemci mohou dopřát třeba jackfruitovou zmrzlinu nebo kombinaci ovocné a levandulové chutě.

Infografika. ZmrzlinaZdroj: Deník

Ještě jednu

Kde: Kounicova 85, Brno
Otevírací doba: 10.00–20.00 vyjma pondělí (zavírací den)
Za kolik: 39 korun za malou
Specialita podniku: Jednou z nejoblíbenějších zmrzlináren v Brně se stává podnik Ještě jednu. Každý den výrobci nabízí jiné druhy zmrzlin. Kromě tradičních chutí do Ještě jednu nadšení zákazníci míří za netradičními chutěmi, které souzní s nejnovějšími trendy. V nabídce se vyskytuje například avokádová, maková či kešu oříšky nebo mascarpone a fíková marmeláda. Ještě jednou nabízí atypické řemeslné zmrzliny z kvalitních surovin.

Pikantní polévka s mořskými plody
Oběd jako na dovolené? Talířem plným mořských plodů hosty neurazíte

Kolombína

Kde: Rooseveltova 6, Plzeň
Otevírací doba: 10.00–18.00 (pondělí až čtvrtek), 10.00–20.00 (pátek), 10.00–19.30 (sobota), 12.00–18.00 (neděle)
Za kolik: 25 korun kopeček, 45–60 korun nanuk
Specialita podniku: Bez umělých barviv, konzervačních látek a bez lepku, z přírodních surovin a sezónního ovoce. Vynikající zmrzlinu a nově i nanuky si lidé dopřejí v plzeňském zmrzlinářství Kolombina. Lidé si mohou vybírat ze smetanových zmrzlin i ovocných sorbetů. Několik základních chutí lidé najdou v nabídce každý den, ostatní druhy se denně mění. Populární jsou i domácí nanuky, které často mívají netradiční příchutě.

Leda

Kde: Sokolovské náměstí 307/6, Liberec
Otevírací doba: 11.00–18.00 (úterý až pátek), 13.00–18.00 (víkend), pondělí zavřeno
Za kolik: 20–35 korun dle druhu
Specialita podniku: Kvalitní regionální suroviny používají v libereckém zmrzlinářství Leda. Jejich ostružinová zmrzlina, zmrzlina slaný karamel a jahodový sorbet získaly cenu Regionální potravina. Zmrzlinářství denně lidem nabízí ovocné a smetanové zmrzliny i zmrzliny s krémem, čili takzvané cremino. Mezi oblíbené příchutě patří také meruňka, mučenka či hruška v čokoládě.

Na Zmrzku

Kde: Hradecká 839, V Kopečku 163, Hradec Králové
Otevírací doba: 11.00–18.00 (Hradecká, otvírací doba se přizpůsobuje počasí), 11.00–19.00 (V Kopečku)
Za kolik: od 25 korun za porci
Specialita podniku: Vynikající ovocné sorbety, točená zmrzlina a Gelato zmrzlina přitahují zákazníky do hradeckých stánků zmrzlinárny Na zmrzku. Každý den lidé v nabídce najdou vanilkovou klasiku a ovocný sorbet, jehož příchuť se denně mění. Zmrzlina je bez lepku, bez barviv. Lidé si dopřejí například sorbet z černého rybízu, meruněk, jahod, manga a maracuji, bílých broskví nebo hrušek. Komu zmrzlina nestačí, podnik nabízí i točený jogurt, který bývá hutnější alternativou ke zmrzlině.

Špenát. Ilustrační foto.
Zelené šílenství začíná. Připravte si saláty z domácí zeleniny

Ollies 

Kde: Porubská 709/14, Ostrava-Poruba; Výstavní 2968/108, Ostrava-Vítkovice
Otevírací doba: 7.30–20.00
Za kolik: 27–35 korun dle druhu
Specialita podniku: Kdo má rád pořádnou porci zmrzliny, měl by vyrazit do ostravské cukrárny Ollies, která před pár lety začala vyrábět také vlastní zmrzlinu. Porce zmrzliny má v podniku minimálně 85 gramů. Ve stálé nabídce lidé najdou nejžádanější druhy – čokoláda, vanilka, pistácie a malina. Ty výrobci doplňují kvalitními krémovými zmrzlinami i nejrůznějšími ovocnými sorbety s minimálně 85 procenty ovoce. V nabídce se vyskytují i netradiční chutě, například maková.

Zmrzlinárium

Kde: Na Střelnici 37, Olomouc
Otevírací doba: 10.00–20.00
Za kolik: 25 korun kopeček
Specialita podniku: Výběr z několika druhů zmrzlin vyrobených z nejkvalitnějších surovin lidé najdou v olomoucké cukrárně Zmrzlinárium. V podniku zájemci seženou nejen tradiční chutě zmrzlin, ale i odvážnější, ze sezonního ovoce. Vegani v podniku seženou také veganskou zmrzlinu nebo zmrzlinu bez laktózy. Zážitek ze zmrzliny mohou zákazníci doplnit objednáním dortu nebo štrúdlu.

Zmrzlinář

Kde: Slezská 15, Praha 2
Otevírací doba: 13.00–19.00
Za kolik: 35 korun klasický kopeček, 40–50 korun speciální druhy
Specialita podniku: Milovníci klasických chutí by si v Praze neměli nechat ujít návštěvu podniku Zmrzlinář. V minimalistickém
interiéru si lidé objednají zmrzliny s tradičními příchutěmi jako pravá vanilka, jahodová, pistáciová či čokoládová. Tyto čtyři druhy jsou v nabídce každý den, všechny vytvořené z kvalitních surovin. Výrobci ale nezapomínají ani na ty, kteří rádi zkouší nové chutě, a proto i v jejich nabídce lidé naleznou dvanáct druhů, které se denně mění. 

Infografika. ZmrzlinaZdroj: Deník

Grilování. Ilustrační foto.
Teplých dnů přibývá, je čas oprášit gril. Nakládanou krkovičkou neurazíte