Hospitalizováno s covidem-19 je 3615 lidí, což je proti předchozí středě nárůst o víc než desetinu. Na 227 také přibylo lidí ve vážném stavu. Vyplývá to z údajů zveřejněných na webu ministerstva zdravotnictví. Čísla se tam dnes oproti zvyklostem objevila s asi pětihodinovým zpožděním, podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba to způsobily technické komplikace.

Denní přírůstek byl nižší než o týden dřív už v úterý a předtím také v neděli, v pondělí byla čísla srovnatelná. Sobotních 24 tisíc případů koronaviru bylo ale nejvíce za víkendový den od počátku epidemie předloni v březnu. Dosud se v Česku potvrdilo 3,34 milionu nákaz, vyléčily se skoro tři miliony lidí, 37 660 jich zemřelo.

Povinné roušky a respirátory by měly z opatření přetrvat.
Z opatření zbydou jen roušky. Moc rychlé, mrtvých přibyde, míní část odborníků

Vysoké počty nakažených v posledních týdnech způsobuje varianta omikron. Je výrazně nakažlivější než předchozí typy koronaviru, průběh covidu-19 je ale podle dosavadních zkušeností méně závažný. Počet hospitalizovaných přesto začal růst, protože se nákaza podle epidemiologů přesouvá mezi starší lidi a ohrožuje z nich zejména nenaočkované proti covidu-19. Středečních 227 pacientů ve vážném stavu tak je o 11 vyšší než o týden dřív. Více lidí také s covidem-19 umírá. V lednu bylo zemřelých v průměru 33 denně, v únoru se počet zatím třikrát dostal nad 40 úmrtí za den a dvakrát nad 50.

Incidenční číslo začalo v tomto týdnu prudce klesat, před týdnem na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní připadalo 2377 nových nákaz, v úterý 1963. Proti úterku kleslo incidenční číslo ve všech krajích. Nejvyšší zůstává v Jihomoravském na hodnotě 2094. Relativně nejlépe je na tom stále Karlovarský kraj, kde má incidenční číslo hodnotu 1416.

Reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný, je od soboty pod hodnotou jedna. To znamená, že šíření epidemie zpomaluje. V posledních dvou dnech se drží na hodnotě 0,82, vyplývá z tiskové zprávy na webu ministerstva zdravotnictví.

Testování na koronavirus. Ilustrační snímek
Vláda rozvolňuje opatření. Zůstane jen nošení respirátorů, nastínil Fiala

Laboratoře ve středu provedly téměř 97 tisíc testů, o týden dřív jich bylo zhruba 154 500. Počet záchytů mezi testovanými proti předchozí středě mírně vzrostl. V případě nejčastějších preventivních testů stoupla pozitivita na zhruba 22,6 procenta, u takzvané diagnostické indikace, kdy se testují lidé s příznaky, se podíl pozitivních zvýšil na 45 procent. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například po rizikovém kontaktu s nakaženým, bylo pozitivních 27,4 procenta testů.

Před těžkým průběhem covidu má chránit očkování, zájem o něj ale nadále klesá. Ve středu si v ČR pro vakcínu přišlo 15 215 lidí, což je v pracovním dni letos nejméně. Většinou šlo o posilující dávky, které si mohou nechat dát lidé s dokončeným očkováním, ve středu jich bylo 11 299. Dalších zhruba 3150 dávek dokončovalo očkování, které je obvykle dvoudávkové, poprvé si tak ve středu vakcínu nechalo píchnout jen 774 lidí. Naočkováno je nyní v Česku zhruba 65 procent populace, vyplývá z přehledu dat o očkování na webu ministerstva zdravotnictví. Některá očkovací místa kvůli poklesu zájmu zavírají nebo omezují provoz.

Uvolnění covidových opatření


Zájem o vakcínu může dál snížit zrušení povinnosti prokazovat se při využívání služeb a vstupu na hromadné akce certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu-19. O ukončení kontrol od dnešního dne rozhodla ve středu vláda, podle premiéra Petra Fialy (ODS) to nebylo pod tlakem verdiktu Nejvyššího správního soudu, který ode dneška zrušil kontroly covidových certifikátů v restauracích a ubytování. 

Covidové oddělení v litoměřické nemocnici.
Nařízení karantény či izolace přes SMS? Právníci vidí řadu problémů

Fiala uvedl, že verdikt jen urychlil už naplánované a s odborníky prodiskutované změny. Podle některých lékařů a epidemiologů je ale rozvolnění předčasné. Certifikáty jsou navíc dál potřebné pro cestování do zahraničí.

Další zmírnění restrikcí má následovat od 18. února, kdy končí plošné povinné testování na koronavirus ve firmách a ve školách. Fiala ve středu uvedl, že od 1. března bude z opatření platit prakticky jen nošení respirátorů.