Drobné zásilky do 22 eur (zhruba 560 korun) ze zemí mimo EU totiž už od příštího roku mají podléhat dani z přidané hodnoty. Ministerstvo financí s tím počítá v novele zákona o DPH, kterou včera poslalo do připomínkového řízení. Změna se nedotkne jen Česka, ale všech států Evropské unie.

Počet zásilek zatím neustále roste

V současnosti podléhají DPH standardně všechny zásilky ze zemí EU, naopak malé zásilky v hodnotě méně než 22 eur pocházející ze zemí mimo EU jsou od DPH osvobozeny. Podle údajů České pošty počet takových drobných zásilek v ČR stoupá. Loni jich bylo 28 milionů, předloni 25 milionů. „Od ledna 2021 končí osvobození na DPH.

Platba kartou - Ilustrační foto
Plaťte víc kartou. Stát zdarma půjčí živnostníkům terminály

To znamená, že na všechny zásilky včetně těch drobných se bude vztahovat celní deklarace a bude se vybírat DPH a poplatek za celní deklaraci,“ potvrdil Ivo Vysoudil z tiskového oddělení České pošty.

Zdražení zásilek

„Evropa se shodla na odstranění nerovnosti,“ pochvaluje si ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Luděk Procházka z poskytovatele celních služeb Gerlach upozornil, že změna může přinést problémy kurýrním společnostem i České poště. Ty totiž budou muset najímat nové celní deklarantky, aby nápor administrativy zvládly.

„V konečném důsledku bude opatření znamenat prodražení zásilek nejen o položku DPH, ale také o administrativní poplatky spojené s jejich odbavením. Tyto položky mohou v důsledku i převýšit původní hodnotu zásilky,“ upozornil.

Výroba ve Škodě Auto.
Chybí součástky i rajčata. Tuzemské firmy kvůli koronaviru tlumí provoz

Podle experta na DPH z poradenské společnosti BDO Petra Vondraše lze očekávat, že si budou čínské společnosti ve větší míře pronajímat sklady v EU a z nich dodávat zboží. „Český zákazník tak v případě skladu v ČR obdrží od čínského dodavatele rovnou fakturu s českou DPH, čímž mu odpadne starost související se clem a dovozním DPH,“ vysvětlil.

Čínští obchodníci se podle dřívějších informací již novým pravidlům přizpůsobují a staví po Evropě obří mezisklady. AliExpress například nabízí dodání vybraného zboží ze zemí EU, včetně logistického areálu v Jenči u Prahy.

Takovým obchodníkům nově postačí se registrovat na portálu a jeho prostřednictvím podávat daňová přiznání a platit DPH za plnění v jiných členských státech EU.