Oproti dubnu narostl počet uchazečů o zaměstnání o 12,1 tisíce, ve srovnání se stejným měsícem loňského roku pak téměř o 65,5 tisíce.

Vzhůru na pole

Informovalo o tom včera ministerstvo práce a sociálních věcí. Uvedené statistiky přitom jsou lepší, než se očekávalo. Kvůli koronaviru covid-19 a vládním opatřením proti jeho šíření totiž řada firem přišla o zakázky. Navíc v dubnu rostla nezaměstnanost ve všech okresech státu. V květnu ale ve čtrnácti ze 77 naopak mírně klesala.

Sklizeň jahod na plantáži ve Svádově
Českých jahod bude málo. Polovinu úrody zničily mrazy

„Nejvíce se snížila v Jeseníku, Svitavách, Třebíči a Chrudimi,“ konstatovala Kateřina Štěpánková, náměstkyně ministryně práce. „Jsou to okresy, kde je velká nabídka zemědělských prací. Takže se daří umisťovat uchazeče do zemědělství a potravinářství,“ dodala.

„Dochází i k obnově ekonomických aktivit v gastronomii, hotelnictví, ve službách, v dopravě apod., tedy v oblastech, ve kterých došlo ke značným ekonomickým ztrátám,“ konstatoval i Jan Karmazín z Úřadu práce.

Je nutno podotknout, že si zemědělci nedávno stěžovali na to, že jim kvůli uzavřeným hranicím chybějí zahraniční pracovníci. Je to tak výhodné pro obě strany. Až ovšem skončí sezonní práce, může být i hůř. Současně mohou na „pracák“ zamířit i další lidé. „Máme indikace, že běží výpovědní lhůty,“ konstatovala ministryně práce a sociálních věcí s tím, že se o budoucí situaci na pracovním trhu rozhodne v září.

Dva důvody

Podle údajů firmy na Úřadu práce nahlásily i přes 331 tisíc volných pracovních míst. Sedmdesát procent z nich je ovšem určeno pro lidi se základním vzděláním. „Jde tedy o místa s minimálním finančním ohodnocením,“ dodala Maláčová.

Úřad práce v Ostravě na snímku z 1. dubna 2020
Nezaměstnanost je nejvyšší od února 2018. V květnu narostla na 3,6 procenta

Podle analytika Raiffeisenbank Lukáše Růžičky mohou být dva důvody tak vysokého počtu volných míst. Jednak se firmy mohou snažit nahradit chybějící zahraniční dělníky. „Možným vysvětlením je i skutečnost, že firmy neruší dříve nahlášená volná místa, která tak zůstávají v evidenci, i když firmy již pracovníky nepoptávají.“ míní.