"Omlouváme se. V současné době jede server http://ocko.uzis.cz pomaleji než obvykle. Jde o první den, kdy vyvažujeme výpočetní výkon mezi vydáváním certifikátů a infrastrukturou nezbytnou pro očkování," napsala Chytrá karanténa.

Očkování proti nemoci covid-19 v očkovacím centru při nemocnici v Městci Králové.
Elektronický certifikát o očkování: Kde ho stáhnout, k čemu slouží

Lidé si z webu mohou stáhnout potvrzení o tom, kdy dostali vakcínu, kdy měli negativní test na covid-19 nebo kdy se u nich nákaza prokázala. Jako potvrzení o bezinfekčnosti se uznává 180 dní od pozitivního testu, 22 dní od první dávky očkování nebo negativní test. Ten pro různé činnosti či akce má různou dobu platnosti, PCR většinou sedm dní a antigenní 48 či 72 hodin.

Doklad o bezinfekčnosti je podle ministerstva zdravotnictví nutný například pro návštěvu restaurace, fitness centra nebo bazénu. Vyžaduje se také na hromadných sportovních či kulturních akcích. Může také nahradit povinnost se pravidelně testovat v práci či ve škole.

Mobilní testovací centrum v Pardubicích
Nejnižší nárůst za pracovní den od srpna. V pondělí přibylo 514 případů covidu

Potvrzení také opravňuje cestovat do Rakouska, Německa, Slovenska, Polska, Maďarska, Chorvatska a Slovinska. Země si ale nastavují vlastní podmínky, například zda uznávají už očkování první dávkou nebo až druhou, případně odstup od ní. Někde se liší i podle typu vakcíny.