Kromě toho ale bankéři musí svým klientům naúčtovat i své náklady, vklady v bankách jsou navíc také patnácti procenty zdaněny. „Střadatel tedy může nejčastěji získat hrubý výnos okolo pěti procent,“ konstatoval Urbánek.

Pokud mají lidé na účtech krátkodobou finanční rezervu, kterou budou potřebovat do jednoho roku, odborníci doporučují využít právě spořicí účty, které nabízí prakticky každá banka. „Rozdíly v jejich úročení nejsou v krátkém období významné,“ uvedl analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select Adam Babczynski.

Zlaté cihly - Ilustrační foto
Kam investovat? Odborníci radí dluhopisy či drahé kovy. Nemovitosti se nevyplatí

Pro delší období však analytik doporučuje uvažovat o investicích do dluhopisových a akciových fondů. Klienti jich mají na výběr řadu, vyznat se v jejich nabídkách ale nebývá pro laika snadné. „Výběr doporučujeme vždy konzultovat s finančním poradcem,“ podotkl Babczynski.

Začněte u vlastní banky, radí odborník 

Úrokové sazby
Air Bank – 5,0 %
Česká spořitelna – až 5,0 %
ČSOB – až 5,0 %
Fio Banka – 5,5 %
Komerční banka – až 5,0 %
mBank – 5,5 %
Moneta – 5,3 %
Raiffeisenbank – 5,5 %
UniCredit Banka – 6,0 %

Podle Urbánka bývá nejjednodušší využít nabídku na spoření přímo od banky, u které už má klient založený svůj běžný účet. „Menší banky většinou nabízejí zajímavější podmínky, ale ze všeho nejdřív bych se podíval na nabídku vlastní banky,“ uvedl Urbánek. Většina z nich totiž obvykle nabízí úrok okolo pěti procent.

Pro delší než roční období Urbánek nyní doporučuje uložit peníze do podílových fondů, které vycházejí ze základní sazby České národní banky. „Tyto fondy aktuálně nabízejí přibližně výnos na úrovni šesti procent a do některých je možné investovat zcela bez poplatků,“ konstatoval.

Lidé se kvůli vysoké inflaci obávají o úspory. Odborníci doporučují investovat.
Investice, zlato či spoření? Před inflací lze zachránit aspoň něco, míní experti

Variantou pro období na dva až tři roky je investovat do podílového fondu zaměřeného na české státní dluhopisy. Především ale ve všech případech bude samozřejmě záležet hlavně na budoucím vývoji úrokových sazeb.

Lidé by se podle odborníků měli zejména naučit své rezervy mezi různé nástroje – tedy spořicí účty, termínované vklady i podílové fondy – správně rozložit. „Na tom se nic nemění a toto rozložení žádným trendům nepodléhá,“ dodal Urbánek.