„Za poslední dny a týdny došlo k velkému nárůstu v regionech, kde jsou horská střediska. Proto jsme opatření směřovali tímto směrem,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček. 

Prvním opatřením, které vláda na dnešním jednání schválila, je omezení pohybu. „Nejlepší řešení je zůstat doma. Povolujeme cesty do vlastních rekreačních objektů, kde by měli pobývat pouze členové jedné domácnosti,“ vyjmenoval. Vláda také doporučuje výrazně omezit rodinné návštěvy a nosit při nich respirátory.

Vláda také omezila provoz lyžařských vleků a lanových drah. Fungovat budou pouze ty, které jsou využívány k dopravní obslužnosti. Provozovatelům skiareálů se za nová opatření omluvil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Nepředpokládá však, že by nové podmínky měly platit dlouhodobě a vést k ukončení letošní zimní sezóny. 

Ministr školství Robert Plaga
Víme, jak bude vypadat letošní maturita: bez slohů a s covidovými úlevami

Nově také bude jasně stanoveno, kdo může být ubytován v rámci služebních cest. Důvodem jsou podle Hamáčka takzvané „služební cesty s celou rodinou“, tedy zneužívání původních opatření. Lidé, kteří se budou chtít v rámci služební cesty ubytovat, budou muset předložit písemné potvrzení od zaměstnavatele, v případě živnostníků pak doklad objednavatele, který si objednal jeho služby. Hotely a penziony budou otevřeny také osobám, kterým byla nařízena pracovní povinnost, osobám v izolaci a cizincům, kteří nemají na území České republiky jiné bydliště.

Kabinet jednal také o omezení pohybu do vzdálenosti od bydliště. Podle Hamáčka k tomu zatím vláda přistoupit nehodlá. „Věřím, že to nikdy nebude nutné a věřím, že nová opatření zaberou,“ vyjádřil naději. „Vyzýváme naše občany, aby tuto situaci i nadále brali vážně a pomáhali nám zvládnout těch následujících pár týdnů.“

Obnoven byl naopak zákaz návštěv v nemocnicích, který se týká akutních lůžek. Návštěvy u těch běžných budou možné i nadále, a to za přísných hygienických opatření. Mezi výjimky patří také účast třetí osoby při porodu či návštěvy nesvéprávných osob.

Nemocnice jsou na hranici kapacit

„V minulých dnech a týdnech byl vývoj epidemie uspokojivý. Čísla neklesala tak rychle jak jsme chtěli, ale klesala a věřili jsme, že se blížíme k bodu, kdy přijde na téma dne uvolňování. V posledních dnech se ten trend bohužel zhoršil, epidemie začíná stagnovat a některá čísla začala dokonce růst. Nemůžeme si dovolit tu situaci podcenit,“ vysvětlil Hamáček důvod, proč vláda k novým opatřením přikročila. „Pokud by nám to začlo nedej Bože růst, budeme začínat s plnými nemocnicemi. Proto vláda na tuto situaci reagovat musí. Navíc je tu britská varianta viru, která je velmi nevyzpytatelná.“

Očkování v domově pro seniory Clementas v Janovicích nad Úhlavou.
Pokračují trable s očkováním. Krajům docházejí vakcíny, posouvají termíny

„V nemocnicích je stále kolem šesti tisíc osob, na jednotkách intenzivní péče je kolem tisíce lidí,“ doplnil Hamáčka ministr zdravotnictví Jan Blatný. „Tato situace není dlouhodobě udržitelná. Jakékoli nové zhoršení by okamžitě vedlo k přetížení nemocnic, které jsou na hranici svých kapacit.“

Z těchto důvodů také podle svých slov ministr zdravotnictví odkládá představení aktualizovaného Protiepidemického systému ČR (PES).