V návrhu se počítá s tolerancí do výše 0,5 promile alkoholu pro vůdce bezmotorového plavidla na dopravně nevýznamných cestách, kde není nákladní doprava. Blízko přijetí byla stejná změna už před třemi lety. Nakonec ji zákonodárci neschválili. Jedním z důvodů bylo, že kromě vodáků měli mít výjimku i cyklisté kvůli vznikajícím vinným cyklostezkám. „Jsem proti jakékoliv toleranci alkoholu na silnicích. Tuto hranici nikdy nepřekročím. I proto jsme návrh tehdy nepodpořili,“ vzpomíná poslanec a zároveň stínový ministr dopravy Martin Kolovratník (ANO).

Nyní ovšem svůj podpis k návrhu připojil a je jeho spolupředkladatelem. „Pokud pod vlivem alkoholu zaviním nehodu na silnici, většinou způsobím neštěstí někomu jinému – chodci, cyklistovi jinému řidiči. U vody je to jinak. Zodpovídám víceméně za sebe, nemohu de facto způsobit dopravní nehodu, neohrožuji někoho jiného, vyjma své posádky. Lidé by se měli na lodi umět sami o sebe postarat. Nevidím v tom tedy žádný populismus,“ říká dnes Kolovratník.

Teplá Vltava. Ilustrační foto.
Splouvání Vltavy bude letos dražší. Vodáků i tak bude dost, kempy jsou vyprodané

Právě důvěra je tím, o co se předkladatelé zásadně opírají. „Zákony nemají a nemohou nahrazovat vlastní odpovědnost. Zároveň neříkáme, že je v pořádku, pokud jsou vodáci silně opilí. Pouze chceme vrátit do této oblíbené rekreační aktivity zdravý rozum a zamezit absurdním situacím, kdy vodáci mohou být pokutováni za konzumaci jednoho piva,“ podotýká Munzar.

Rozvolnění pravidel pro vodáky podpoří i Piráti. „Vzhledem k tomu, že v minulém volebním období se úpravě zákona věnoval poslanec Lukáš Bartoň a návrh pana Munzara spolupředkládá poslankyně Pirátů Klára Kocmanová, dostane návrh podporu našeho klubu,“ vzkázal předseda pirátské sněmovní frakce Jakub Michálek.

Odborníci rozvolnění odmítají

Ačkoliv pro zrušení nulové tolerance alkoholu u vodáků hlasovalo v roce 2019 i hnutí STAN, jeho poslanci zatím nechtějí předjímat, jak se k problematice postaví nyní. „Téma se projednávalo několikrát. Potíž je v tom, že každá strana má kus pravdy. Na jedné straně bezpečnost a na druhé straně tolerance a spoléhání na zodpovědnost. Kterou stranu podpořím, se rozhodnu až po vyslechnutí argumentů,“ říká poslankyně a zároveň 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová.

Každoročně v České republice utone kolem dvou set lidí, více než desetina z nich jsou děti…
Utonutí je druhý nejčastější smrtelný úraz dětí. Odborník: Nedávejte jim kruh

Liberálnější přístup k požívání alkoholu na vodě ale dál odmítají odborníci. Podle nich se z důvodu pití stává vodákům řada zbytečných nehod. „Člověk pod vlivem alkoholu přeceňuje své síly, špatně vyhodnocuje rizika, kromě toho má horší orientaci v prostoru a také slábnou jeho fyzické síly. Kvůli nadměrnému pití alkoholu mohou mít i banální nehody tragické následky,“ říká předseda Asociace vodní turistiky a zároveň zakladatel Vodácké školy záchrany Petr Ptáček.

Podobný názor má i předseda Svazu vodáků České republiky Libor Polák. „Absolutně odmítám jakýkoliv alkohol na vodě. Voda je živel a doprava po vodě je ještě náročnější než po silnici. Lichý je i argument, že na vodě nemůže dojít k nehodě. Za mne tedy striktní ne,“ dodává Polák.