Zeman na velitelském shromáždění podpořil například nákup dronů z Izraele. Řekl také, že lidé se nemají nechat zmást těmi, kteří rozsévají antiruskou a antičínskou hysterií, a škodí tak pouze ekonomickým zájmům. Za nepřítele označil islámský terorismus.

Zeman v projevu na každoročním setkání armádních velitelů poděkoval vojákům za pomoc, kterou poskytli v boji s koronavirem. Zároveň armádu podpořil v jejím úsilí o zvýšení bojeschopnosti, a to za dvou podmínek. "První je podpora českého zbrojního průmyslu, a druhá je skutečná modernizace armády, nikoli kupování starých zbraní, které už téměř dosloužily, ale soustředění se na novou generaci zbraní," řekl Zeman.

Český premiér Andrej Babiš
Před Vánoci antigenní testy zdarma pro všechny, plánuje Babiš

Prezident doporučil pořizovat zbraně ozkoušené bojem. Týká se to podle něj i dronů. Vyslovil se pro jejich zakoupení z Izraele. Jeho bezpilotní prostředky se podle prezidenta v boji osvědčily.

Zmínil také stahování spojeneckých vojáků z Afghánistánu. Potěšilo ho, že generální tajemník NATO Jens Stoltenberg se nedávno proti tomuto stažení vyslovil. Očekává, jak se k tomu postaví nová administrativa nastupujícího amerického prezidenta Joea Bidena.

Zeman souhlasí s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, že nepřítelem není Čína a Rusko, ale mezinárodní terorismus. Podle českého prezidenta jím je konkrétně islámský terorismus. Chce usilovat o to, aby česká armáda byla pevnou součástí aliančních sil v místech, kde se proti němu bojuje, zmínil Afghánistán, Mali, Sinaj nebo Golanské výšiny. "Buďme součástí této antiteroristické organizace.

Nenechme se zmást těmi, kdo nám vyhrožují třetí světovou válkou, nenechme se zmást ani těmi, kdo tady rozsévají antiruskou a antičínskou hysterii, která jenom ohrožuje naše ekonomické zájmy, aniž by k čemukoli pozitivnímu přispěla," řekl.

Metnar: Škrty ohrozily obranyschopnost

Škrty spojené s finanční krizí z let 2008 a 2009 vážně narušily schopnost armády bránit stát před vnějším napadením. Taková chyba se nesmí opakovat, řekl ministr Metnar na velitelském shromáždění. Připomněl tak spor o státní rozpočet, který ministerstvu obrany na příští rok určuje 85,4 miliardy korun.

KSČM podmiňuje podporu rozpočtu škrty ve výdajích na obranu ve výši deseti miliard. Podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty pandemie potvrdila, že armáda je důležitá pro obranu ČR na všech frontách a proti jakémukoli nepříteli. Řekl, že modernizace armády proto musí pokračovat.

Metnar vojákům poděkoval za práci během koronavirové krize. Jejich nasazení označil za obdivuhodné. "Krize ale ještě nekončí. Také nevíme, jestli se nebude opakovat, nebo jestli nepřijdou jiné. Musíme proto v tom, co děláme, pokračovat a také být připraveni na budoucnost," řekl. Pomoc při krizových situacích je podle něj důležitou součástí práce vojáků.

Hlavním úkolem armády je ale obrana před vnějším napadením státu, spojenců a hodnot, zdůraznil. Tato schopnost byla podle něj vážně narušena škrty spojenými s finanční krizí v letech 2008 a 2009. 

Pietní místo na pražském vojenském letišti Kbely, kam vojenský speciál přivezl 13. listopadu 2020 tělo rotmistryně Michaely Tiché, která předchozího dne zemřela na Sinaji po pádu vrtulníku mnohonárodnostních sil
Zesnulá vojačka Tichá dostane in memoriam medaili Za hrdinství, uvedl Hrad

"Viděli jsme, jaké to mělo důsledky, a víme, že taková chyba se nesmí opakovat, protože i přes maximální snahu se z ní dodnes vzpamatováváme," dodal. Vyjádřil víru, že Parlament bude mít pochopení pro navyšování rozpočtu i pro příští rok.

Na to, že armáda existuje kvůli obraně při ohrožení státu, poukázal i náčelník generálního štábu Aleš Opata. Poznamenal, že v současné době se uskutečňuje největší přezbrojení v historii české armády, ale zároveň se objevují i snahy o zpochybnění obranného rozpočtu.

Podle Opaty krize kolem koronaviru ukázala, jak je armáda připravena, co se osvědčilo a jak se z ní poučit. "Potvrdilo se, jak je armáda důležitá pro obranu země na všech frontách a proti jakémukoli nepříteli. Musíme mít vojáky kvalitně připravené, schopné se adaptovat na každou situaci, rychle reagovat a najít řešení," řekl. Potvrdilo se také podle něj, že svět nebude bezpečné místo, a musí proto pokračovat modernizace armády a příprava na budoucí krize. "Potřebujeme moderní zbraně a technologie, potřebujeme nové přístupy k řešení komplexních situací," řekl.

Uvedl, že armáda potřebuje těžkou brigádu, ale pro budoucnost to nestačí. Potřebovat podle něj bude umělou inteligenci, roboty, drony, laserové zbraně, přesně naváděnou munici či kybernetické síly. "I kdyby naše cesta měla vést až do vesmíru, půjdeme tam," poznamenal. Řekl také, že budoucnost je v provázanosti operačních domén.

Kvalitně zpracované webové stránky jsou vizitkou každého prodejce.
PŘEHLEDNĚ: Nákupy přes internet zažívají boom. Jak nenaletět podvodníkům?

Metnar řekl, že letos ministerstvo obrany uzavřelo smlouvy za více než 11 miliard korun. "Pořizujeme například ruční zbraně, pasivní sledovací systémy, systém řízení palby dělostřelectva a balistické vesty," poznamenal. Připomněl, že letos je v plánu uzavřít smlouvy na modernizaci vrtulníků Mi-171 a na nákup 1200 terénních automobilů, v první polovině příštího roku chce resort podepsat tři smlouvy za 68 miliard korun na nákup nových děl, protiletadlového kompletu SHORAD a 210 pásových bojových vozidel pěchoty. "Tyto projekty zásadně změní schopnosti armády a zajišťování obranyschopnosti naší země a rovněž zvýší důvěryhodnost v alianci," řekl.

Podle Metnara současné konflikty, například v Náhorním Karabachu, ukázaly důležitost moderních technologií a význam dronů. "Zde také nesmíme zůstat pozadu. Proto se stále více věnujeme kybernetice a bezpilotním prostředkům," uvedl.

Babiš odmítá snahy omezit rozpočet armády 

Premiér Babiš odmítá veškeré snahy o to, aby se nezvyšoval armádní rozpočet. Řekl to při dnešním velitelském shromáždění české armády. Babiš uvedl, že chce naopak podpořit růst rozpočtu na obranu a pracovat na zvýšení počtu vojáků. KSČM, která toleruje vládu ANO a ČSSD, podmiňuje podporu rozpočtu škrty ve výdajích na obranu ve výši deseti miliard.

Obrana by podle návrhu rozpočtu na příští rok měla hospodařit s částkou 85,4 miliardy korun. "Na mě se můžete spolehnout, já určitě od momentu, kdy jsem se stal členem vlády, podporuji armádu," řekl vojákům Babiš. Armáda podle něj může s podporou počítat i dál. "Jednoznačně potřebujeme navýšit i počet vojáků," uvedl. Babiš.

Praktická lékařka Marie Lukešová ve své ordinaci v Třebenicích provádí testy na koronavirus
Plošné testy v domovech seniorů se blíží ke konci. Vláda řeší povolení návštěv

Armáda podle něj v koronavirové krizi ukázala, že se na ni může Česko spolehnout. "Armáda byla ta, která nám zásadně pomohla v boji s pandemií, vděčíme vám za mobilní odběrové týmy, pomoc v nemocnicích a pečovatelských zařízeních i s chytrou karanténou," uvedl Babiš.

Výzvy stojí podle premiéra před NATO i Evropskou unií. "Vztahy jednotlivých členů NATO nejsou úplně ideální a uvidíme, jak to bude fungovat s příchodem nového amerického prezidenta (Joea Bidena)," řekl. Zásadním problémem pro Evropu je ilegální migrace, dodal. "Nejde o přerozdělování (migrantů), ale zastavení (migrace). Je důležité, abychom ubránili naši kulturu a způsob života," doplnil.