Z celého Libereckého kraje, ale také až ze středních či východních Čech nyní proudí lidé do Zmrzlinárny Ralsko v Mimoni. Láká je kvalitní zmrzlina od Ivany Jablonovské, jež se výrobě ledové pochoutky věnuje už dvacátým rokem. A každý den svým zákazníkům nabízí neuvěřitelnou stovku jejích různých druhů.

Nanuky na dřívku patří mezi nejoblíbenější zmrzlinové výrobky.
Velký test nanuků: Zabodoval tradiční Míša, kalorickou bombou je Magnum

Kromě všeobecně známých klasických zmrzlin je k dostání škála rarit jako batátová, lentilková, svíčková, pivní, čabajková, štrůdlová, křenová, šafránová, mátová s čokoládou, karamelová, s příchutí tureckého medu nebo lískového ořechu. Nabízí i mléčné, ovocné, relaxační, veganské, bezlepkové, ovocné alkoholové a další speciální sorbety.

Kvalita především

Právě o sorbety vyrobené ze sezonního ovoce mívají největší zájem v horkých dnech i zákazníci pražského zmrzlinářství Angelato. „Když je chladněji, tak jde zase víc na odbyt pistáciová zmrzlina nebo slaný karamel,“ řekl Deníku šéf Angelata Bojan Dimitrijević. Obecně podle něj ale za každého počasí zákazníci kladou mnohem větší důraz než dříve na kvalitu. „Lidé si čím dál více dávají pozor na to, co jedí,“ prohlásil.

Vzhledem k deštivému létu i koronaviru zaznamenal Dimitrijevič oproti předchozím rokům pokles prodeje. „Nezkoumali jsme ale zatím, o kolik je to procent, jestli o deset, patnáct anebo dvacet,“ konstatoval.

Rekordní rok

Minulý rok byl pro zmrzlináře výjimečně příznivý. Obvykle průměrný Čech podle Potravinářské komory spotřebuje čtyři litry zmrzliny, loni to bylo podle údajů německé společnosti Statista 5,4 kilogramu na hlavu, což odpovídá 6,4 litru. „Zmrzlině se loni v ČR dařilo díky pokračující ekonomické prosperitě a růstu mezd,“ uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Připomněl, že průměrná maloobchodní cena zmrzliny za uplynulých osm let vzrostla asi o 15 procent.

Občerstvení na koupališti
Párek a burger jsou nejoblíbenější. Na koupalištích se však daří i kuskusu

„V letošním roce se dá s ohledem na dlouhodobě omezené stravování a zejména počet turistů předpokládat významný propad produkce zejména u točených zmrzlin,“ řekl Deníku Miroslav Koberna z Potravinářské komory. Ve srovnání se západem Evropy se v Česku chladné sladké pochoutky totiž vyrábí výrazně méně. Podle dat Eurostatu se zde například předloni vyrobilo 51 milionů litrů zmrzliny, ovšem ve Francii to bylo 450 milionů litrů a v Německu ještě o 44 milionů litrů více.

Letos potravináři očekávají propad produkce zejména u točených zmrzlin. „Zmrzlina v porovnání s řadou evropských zemí není úplně na špici spotřeby, a je to jistě způsobeno jak tradicí, tak i cenou, kdy kvalitní zmrzliny jsou poměrně drahé, což souvisí i s celkovým zvýšením kvality výrobků na trhu,“ dodal Koberna.