Prezident Joe Biden, jak sám ve slavnostním projevu neopomněl zdůraznit, tak splnil svůj předvolební slib a obnovil původní podmínky ochrany přírody konkrétně ve státu Utah. Bílý dům ale také přepnul semafor ze zelené pro komerční rybolov v chráněných vodách Atlantiku na červenou stopku. Stav se tak v řadě lokalit vrací před rozhodnutí Trumpovy administrativy, která ochranu omezila a podle kritiků jednala v zájmu těžebních rybářských společností.

Ne všichni ovšem poslední rozhodnutí současného prezidenta vítají. Ekologové jsou sice rádi, zároveň si ale stěžují na nedostatečnost jeho kroků. Opoziční republikáni v Bidenově rozhodnutí vidí slabost a zbytečné ústupky radikálním environmentalistům. Ne zcela spokojeni jsou i členové původních indiánských kmenů. Ukradených a stále nenavrácených posvátných míst je prostě stále hodně.

Protest ve Washingtonu proti zákazu potratů.
Texas může nadále zakazovat většinu potratů: Nedělá výjimky ani u znásilnění

Bílý dům minulý týden při oficiálním ceremonii uvedl, že „právě dnes plní klíčový slib učiněný ochráncům přírody.“ Změny v legislativě se týkají především rozsáhlých oblastí na jihu amerického státu Utah, které jsou známé pro své charakteristické červené skály, které zde vytvářejí zcela úchvatné a pitoreskní struktury. Nejedná se ovšem jen o kamenné oblouky, houby a jehly v Utahu. Ochrana vodstva a ryb bude rozšířena například i do oceánských lovných oblastí jihovýchodně od poloostrova Cape Cod v Massachusetts.

Všechny tyto oblasti – ať už se jedná Bears Ears či Grand Staircase-Escalante v Utahu nebo hlubinné útvary Northeast Canyons a Seamounts v Atlantském oceánu – jsou přitom již dnes národními pamětihodnostmi. Donald Trump na jejich celosvětový věhlas ale nedbal a rozpočty na jejich ochranu výrazně pořezal. Stejně tak zmenšil rozlohy nejpřísněji chráněných území.  V Utahu tak bylo asi 800 tisíc hektarů zpřístupněno pro potenciální těžbu ropy a zemního plynu.

Území domorodých Američanů

Jen pro představu: Bears Ears, Medvědí uši, posvátná země kmenů Hopiů a Navajů, v původní rozloze zahrnovala i známé parky Canyonlands a Glen Canyon či starodávné areály s puebly. Jak uvedla americká agentura AP, po Trumpově zákroku se oblast zmenšila o 85 procent na pouhých 80 tisíc hektarů.

Přírodní pamětihodnost Grand Staircase-Escalante, Velké schodiště, která je známa svými stupňovitými stěnami a kamennými mosty a oblouky, stejně jako národní park Arches severovýchodně od této oblasti, se zmenšila o polovinu, na 405 tisíc hektarů.

Amazonie.
Amazonie mizí před očima. Na Bolsonarovy lži ukázaly satelitní snímky

Na seznam národních pamětihodností, monumentů, obě výše zmíněné oblasti zapsali demokratičtí prezidenti Barack Obama a Bill Clinton. Seznam podobných lokalit dnes čítá kole 129 položek. Bears Ears byly první, které byly přidány na tento seznam po výslovné žádosti domorodých Američanů v roce 2016. Trump pak toto rozhodnutí označil za „obrovský zábor půdy, který se nikdy neměl stát“.

Velkou roli v Bidenově rozhodnutí sehrála Deb Haalandová, první Indiánka, která nyní působí ve funkci ministryně vnitra. Její matka pochází z kmene Laguna Pueblo, otec je Nor. Haalandová se dlouhodobě angažuje v boji proti komerčním záborům indiánských posvátných území. Kromě Bears Ears bojovala například proti záměru těžby mědi v arizonské lokalitě Oak Flat.

Její ministerstvo má pod palcem přes 75 procent ze všech federálních území, mezi něž spadají právě i národní parky, včetně takových ikon jako jsou Yellowstone a Yosemity. Logicky tak má na starosti i ochranu divoké zvěře a udržování původních domorodých oblastí. Haalandová navštívila inkriminované oblasti v Utahu v dubnu a v červnu, poté zaslala svá doporučení do Bílého domu. Minulý týden Biden změnil Trumpova okleštění.

Budova Státní Opery ve Vídni. Ilustrační snímek
Od porna k umění. Vídeň provokuje, na síti Onlyfans vystaví cenzurované akty

Prezidentovo rozhodnutí sice chválí ekologové, ale kritizují ho místní republikáni. Guvernér Spencer Cox řekl pro AP, že se „jedná o tragicky promarněnou příležitost.“ Senátor za Utah, bývalý republikánský kandidát na prezidenta a především zásadní odpůrce Donalda Trumpa, Mitt Romney,  pro agenturu řekl, že „Biden zmeškal příležitost k nalezení konsensu a trvalého vyřešení sporných míst.“