Ačkoli byl počet účastníků obřadu uvnitř kaple sv. Jiří omezen na třicet, ve Windsoru bylo od ranních hodin živo. Smuteční slavnosti se mimo pozvaných hostů účastnilo také 730 příslušníků ozbrojených sil. Na místo dorazili také zástupci médií.

Britský princ Philip  na snímku z 22. července 2020
Linie prapředků zemřelého prince Philipa se táhne až na Moravu, tvrdí badatel

Navzdory výzvám Buckinghamského paláce, aby se lidé u sídel královské rodiny neshromažďovali, přinášeli Britové k místu sobotního pohřbu květiny. Zatímco za normálních okolností by však do Windsoru proudily desetitisíce lidí, kvůli covidovým opatřením byly ulice města až na výjimky prázdné.

Průběh obřadu

Před samotným obřadem byla rakev s ostatky královského chotě umístěna v soukromých prostorách, kde se se zesnulým manželem rozloučila královna Alžběta II.

Obřad začal krátce ve 14:40 místního času (15:40 SELČ). Rakev s princovými ostatky přivezl do Windsoru speciálně upravený vůz britské značky Land Rover, na jehož designu a technických úpravách se Philip osobně podílel. Za ním následovali potomci prince Philipa, tedy princové Charles, Edward, Andrew a princezna Anna, dále pak jeho vnoučata princové William a Harry.

Právě mladší z princů dorazil na obřad bez doprovodu své manželky. Té lékaři kvůli vysokému stádiu těhotenství let z USA nedoporučili.

Kvůli covidové pandemii se poslední rozloučení konalo za přítomnosti pouhých třiceti lidí. Jde především o členy královské rodiny. Účasti na pohřbu se vzdal například britský premiér Boris Johnson. Na pohřeb naopak dorazili i příbuzní z princovy rodiny. Mezi nimi například princ Bernhard, vnuk jedné ze starších sester královského chotě. 

Při příjezdu do kaple zazněla státní hymna. V 15:00 místního času (16:00 SELČ) držela celá země minutu ticha. Následně začal samotný pohřební obřad. Rakev se zesnulým byla umístěna na katafalk. Na rakvi byla umístěna Philipova osobní standarta symbolizující jeho život, je na ní řecký kříž, symbol země, v níž se Philip narodil, nebo hrad v Edinburghu.

Po celé Británii se objevují pietní místa na památku prince Philipa.
Poslední sbohem prince Philipa: Královská rodina mu na pohřbu splní jeho přání

„Inspirovala nás jeho neochvějná loajalita vůči královně, jeho služba státu a Společenství (Commonwealth), jeho odvaha, statečnost a víra. Naše životy byly obohaceny výzvami, které před nás postavil, podporou, kterou nám dal, jeho laskavostí, humorem a lidskostí,“ uvedl ve své řeči windsorský děkan David Conner.

Na závěr smutečního obřadu byly ostatky prince Philipa přesunuty do královské hrobky.