"Podpisem této deklarace jsme dali jednoznačně najevo, že nám velmi záleží na zodpovědné a jednotné zahraniční politice, na jednotné a společné evropské politice a bezpečnostní politice," řekla prezidentka Zuzana Čaputová, která dokument podepsala spolu s novým šéfem parlamentu Borisem Kollárem a novým premiérem Igorem Matovičem. Dodala, že zodpovědná a jednotná zahraniční politika je možná jen tehdy, když jsou ve shodě tři nejvyšší ústavní činitelé.

Hraniční přechod na Slovensku
Slovenská státní karanténa se kvůli chaosu stává trestem

V prohlášení trojice vrcholných politiků Slovenska uvedla, že členství země v EU a NATO je nejlepší cestou pro úspěšné, prosperující, sociálně spravedlivé a bezpečné Slovensko. "Je naším strategickým a životním zájmem, abychom toto členství a výhody a povinnosti s ním spojené dále rozvíjeli," píše se v dokumentu.

Aktivní spolupráce s V4

Podle prohlášení chybějící jednota v zásadních a hodnotových otázkách slovenské zahraniční i evropské politiky by byla závažnější právě v nynější situaci rostoucího extremismu, populismu, nedůvěry ve stát a v evropské instituce.

V prohlášení se Čaputová, Kollár a Matovič přihlásili také k aktivní spolupráci s ostatními zeměmi visegrádské čtyřky, do které kromě Slovenska patří Česko, Maďarsko a Polsko. Slíbili rovněž dosažení závazku vynakládat v roce 2024 na obranu dvě procenta výkonu ekonomiky, jak pro Slovensko vyplývá z členství v NATO.

Význam členství země v EU a v NATO zdůraznila ve svém programovém prohlášení i Matovičova vláda, která nastoupila do úřadu po únorových parlamentních volbách.

Slovenští poslanci v rouškách
Matovičova vláda dostala důvěru parlamentu. Podpořilo ji 93 poslanců

Podobné prohlášení podepsali již v roce 2017 tehdejší vrcholní politici Slovenska, z nichž žádný již není ve funkci. Bývalý předseda parlamentu Andrej Danko se ale netajil svým vstřícným postojem vůči Moskvě a jeho nacionalistická Slovenská národní strana blokovala jednání sněmovny o nové bezpečnostní a obranné strategie země kvůli tomu, že dokument za porušení mezinárodního práva označil anexi ukrajinského poloostrova Krym Ruskem.

Nynější slovenská prezidentka, předseda parlamentu a premiér slíbili, že prosadí schválení nových zmíněných dokumentů.