Každý, kdo v příštích dnech přijede z Česka na Slovensko, bude muset jít na dva týdny do karantény do některým z vyčleněných ubytovacích zařízení, které pro tyto účely určila slovenská vláda. To se týká i více než stovky tisíc Slováků, kteří pracují a studují v České republice.

Česko, největší koronavirová márnice ve střední Evropě

Skutečnost, že Česko a Slovensko mají „nejlepší vztahy“, které mezi státy světa jsou, je rázem zapomenuta. Česko je totiž z pohledu ze Slovenska koronavirem silně zamořenou zemí, kde jsou počty nakažených a úmrtí mnohem vyšší než na Slovensku.

Itálii zasáhla pandemie koronaviru nejhůře z celé Evropy. Prázdné jsou tak prostory například i před slavným římským Pantheonem.
Itálie začne budovat Covid nemocnice. Pomáhají i roboti

Proto i přes „skvělé vztahy“ neplatí pro Slováky z Česka žádná výjimka a do karantény musí podobně jako lidé, kteří se na Slovensko vrátí z jakýchkoli jiných zahraničních destinací.

Podobně „zamořeně“ vypadá Česká republika i při pohledu z Polska nebo Maďarska. Česko je v porovnání s ostatními státy visegrádské čtyřky zemí, která zatím z celé skupiny V4 zvládá boj s nákazou nejhůře a která má i výrazně nejvyšší počet obětí.

 

A to přesto, že české zdravotnictví by na tom i na základě mezinárodních srovnání mělo být lépe než polské, slovenské a maďarské. Na konečné soudy o zvládnutí či nezvládnutí epidemie je ale ještě brzy. „Vrchol epidemie nás čeká v květnu nebo v červnu,“ varuje třeba polský premiér Mateusz Morawiecki.

Koronavirus neušetřil ani život ve Vatikánu. Na snímku náměstí Svatého Petra.
Koronavelikonoce: ochrana před virem dostala přednost

V tuto chvíli je na tom ale Česko nejhůře z celé střední Evropy. V žádnou solidární pomoc V4 ale doufat nemůže. Naopak. Slovenský premiér Igor Matovič si například vymohl, že špičkové plicní ventilátory ze slovenského závodu Chirany budou vyráběny jen pro Slovensko.

Koronavirus ve V4

Polsko (39 milionů obyvatel)
Počet nakažených – 4201 
Počet úmrtí – 98

Slovensko (5,5 mil. obyvatel)
Počet nakažených – 485
Počet úmrtí -2

Maďarsko (9,8 mil.obyvatel)
Počet nakažených – 744
Počet úmrtí – 38

Česko (10,5 mil. obyvatel)
Počet nakažených – 4591
Počet úmrtí – 72

Zdroj: Worldometers 6.4. 16:00