Mohlo by to být klidně důstojné sídlo běloruské exilové vlády, kdyby se ji Svjatlana Cichanouská a její spolupracovníci z běloruské opoziční Koordinační rady rozhodli v Polsku vytvořit. Památkově chráněná, nedávno zrekonstruovaná vila ve varšavské Saskiej Kępie má užitnou plochu 600 metrů čtverečních a byla Cichanouské symbolicky předána během její návštěvy Polska. 

Při ní byla oficiálně přijata premiérem Mateuszem Morawieckým, který ji provedl po Varšavě, měla projev na tamní univerzitě a na nejvýznamnější polské konferenci, Ekonomickém fóru, které se konalo v Karpaczi, dostala hlavní cenu.

Setkání premiérů V4 (zleva) Igor Matovič ze Slovenska,  Mateusz Morawiecki z Polska, Viktor Orbán z Maďarska a Andrej Babiš z ČR v polském Lublinu.
V Bělorusku se musí konat svobodné volby, shodli se zástupci V4

„To, co se děje za naší východní hranicí, je věcí nejvyššího významu nejen pro Bělorusy, ale také pro Polsko a Evropu,“ uvedl polský premiér. 

Polsko sice nešlo zatím tak daleko jako sousední Litva, která uznala Cichanouskou za právoplatně zvolenou hlavu Běloruska, ale se svojí výrazně větší diplomatickou vahou iniciuje dění na pomoc běloruské opozici na unijní úrovni. Ve snaze pomoci protilukašenkovské revoluci v Minsku se dokonce podařilo spojit síly jinak velmi rozhádané pravicové polské vlády s liberální opozicí. 

Na Visegrád ne

Po nadšeném přijetí Cichanouské na Ekonomickém fóru v Karpaczi na polské straně Krkonoš navrhlo Polsko na poslední chvíli, aby se s vůdkyní běloruské opozice a jejími spolupracovníky sešli v pátek i premiéři Visegrádské čtyřky na svém setkání ve východopolském Lublinu.

Maryja Kalesnikavová na ukrajinské hranici
Představitelce běloruské opozice Kalesnikavové po zadržení hrozili smrtí

Podle informací Deníku, kterou potvrzují i další zdroje, setkání zablokoval český premiér Andrej Babiš. Ten ale tvrdí, že proti byly i Slovensko a Maďarsko. 

Babiš však přesto včera při odletu na summit V4 uváděl, že běloruskou opozici nadále podporuje. „Chceme prosadit na program Evropské rady jednání o situaci v Bělorusku,“ řekl při odletu z Prahy.