Do malého baru v centru východočeské metropole následně přijela hlava Liberlandu bez ochranky a nad vánočním čajem zavzpomínala na vznik státu, který již sedm let sídlí na pomezí Srbska a Chorvatska. „Někdo si dlouho myslel, a třeba si i dodnes myslí, že celé to mé úsilí je recese. Ale není tomu tak. Od začátku jsem to, spolu s pár kamarády, myslel vážně a hledal kousek země, kde bychom založili nový stát,“ říká Jedlička.

Hledání kousku země nikoho, kde by nový stát vznikl, trvalo rok a půl. Nakonec se jako nejschůdnější ukázala balkánská cesta a sedm kilometrů čtverečních v nivě Dunaje na neobydleném území mezi Chorvatskem a Srbskem. „Na to konto jsme krátce po založení oslovili Srbsko. To řeklo jedenáct dní po vyhlášení Liberlandu, že mu vznik nového státu nevadí, a písemně se zřeklo území v náš prospěch,“ uvádí Jedlička. Zemi vyhlásili v dubnu 2015.

V samozvaném státu Liberland na pomezí Chorvatska a Srbska, který založil Čech Vít Jedlička, chce žít takřka 10.000 Syřanů.
Liberland má novou měnu a eviduje 87 tisíc žádostí o občanství

Většina států světa Svobodnou republiku Liberland neuznává. Výjimkou jsou jen státy v Africe a Jižní Americe. „Zatím s námi diplomatické vztahy otevřely státy jako například Salvador, Haiti, Ghana či Malawi,“ podotýká Jedlička.

Vztahy s Českem jsou podle Jedličky dobré. „Na oficiální diplomatické kontakty si ještě určitě pár let počkáme. České ministerstvo zahraničních věcí nás však již několikrát zmínilo ve svých tiskových zprávách,“ poukazuje.

Že jméno jeho státu ve světě rezonuje, dokládá i fakt, že budoucí územní plán má na starost světoznámé architektonické studio Zaha Hadid Architectures z Velké Británie.

Liberland má tisíc občanů

V Liberlandu nyní žije jen několik lidí. Navíc ne celoročně. Stát má tisíc občanů, pět tisíc e-rezidentů, ale také přes 700 tisíc žádostí o občanství. Oficiálním jazykem je pak liberlandština. „Když někdo udělá chybu či hrubku v angličtině, dáme ji do našeho zatím neoficiálního slovníku,“ usmívá se Jedlička.

Rozpočet státu je asi milion dolarů. „Tvoří ho hlavně dobrovolné daně od našich občanů či příjmy z prodeje akcií Liberlandu, které člověk získá, když platí dobrovolné daně. Vše je transparentní,“ doplňuje Jedlička.

Karibik. Ilustrační foto.
Parta nadšenců si koupila ostrov v Karibiku. Chtějí na něm vybudovat nový stát

Jeho stát vydělává i jinak. Například nyní se soustředí na nákup a přeprodej ropy. „Naším vývozním artiklem je a bude nadále svoboda. Obchod s komoditami bereme jako naši diplomatickou funkci,“ podotýká prezident.

To, zda bude prezidentem i do budoucna, není jasné. V příštím roce chce totiž Liberland schválit svou ústavu.