Ke vzpouře došlo na vojenské základně Kati vzdálené zhruba 15 kilometrů od hlavního města Bamako. Vojáci měli ukrást zbraně z místní zbrojnice a následně zadržet několik vysokých důstojníků. 

V odpoledních hodinách pak vzbouřenci obklíčili soukromou rezidenci prezidenta Keity a podle agentury AP na výstrahu stříleli do vzduchu.  Došlo tak k vyhrocení situace po několika měsících demonstrací, které volaly po prezidentově rezignaci. 

Výbuch v Sýrii - ilustrační foto
Ruský konvoj najel v Sýrii na výbušninu. Explozi nepřežil generálmajor

Premiér Boubou Cissé, který se v rezidenci nacházel společně s prezidentem Keitou, vojáky vyzval, aby odložili zbraně. „Neexistuje problém, jehož řešení by se nedalo najít prostřednictvím dialogu,“ uvedl podle agentury AP. 

Oba muži však byli podle vyjádření vzbouřenců zadrženi a následně převezeni na základnu Kati. „Prezident a premiér jsou v našich rukou. Zadrželi jsme je v jeho domě,“ uvedl podle České televize jeden z vojáků.

V Mali působí v současné době mírové jednotky OSN a v zemi probíhá také výcviková mise EU, v jejímž čele od června letošního roku stojí český generál František Ridzák. Hlavním úkolem mise je pomoc při výstavbě a výcviku malijské armády, která bojuje proti islámským radikálům. Česká republika do ní v současné době přispívá 120 vojáky.