„Zločin, ze kterého jsem obviněn, jsem nespáchal. Neobjednal jsem si žádnou vraždu, ani s tím nemám nic společného,“ uvedl nejprve Marián Kočner, který záhy zpochybnil důvěryhodnost většiny svědků.

„Jak mě mohl Ján Kuciak ohrozit?“ položil Kočner soudu řečnickou otázku. „To, že se mé jméno objeví v titulku, neznamená, že je článek o mně,“ nechal se slyšet kontroverzní podnikatel a vyjmenoval, o kom všem zavražděný novinář psal. Podle jeho výpočtů se objevil v patnácti Kuciakových článcích.

Ozbrojená stráž přivádí podnikatele Mariana Kočnera (na snímku z 13. ledna 2020) do jednací síně specializovaného trestního soudu v Pezinku
Kočner u soudu vyjádřil lítost nad smrtí Kuciaka. Vinu ale znovu odmítl

Kočner rovněž zdůraznil, že Kuciak v článcích vycházel z informací konkurence, nikoli z vlastních zjištění. „I ve svých článcích psal, že informace nejprve zveřejnila jiná média,“ konstatoval.

Přiznání k vraždě

Novinář Ján Kuciak a jeho snoubenka byli zastřeleni v únoru 2018 ve svém domě v obci Veľká Mača. Podle obžaloby si vraždu objednal právě Kočner, kterému v případě prokázání viny hrozí 25 let až doživotí. Společně s ním čelí obžalobě údajná zprostředkovatelka vraždy Alena Zsuzsová a bývalý policista Tomáš Szabó, který vraha přivedl na místo činu.

Obviněný Miroslav Marček
Vrah novináře Kuciaka odsouzen. Marček půjde do vězení na 23 let

K vraždě se přiznal bývalý profesionální voják Miroslav Marček, který byl nepravomocně odsouzen k 23 letům vězení. Další zprostředkovatel vraždy Zoltán Andruskó spolupracoval od začátku s policií a díky dohodě byl odsouzen k 15 letům vězení.