Byly rády, že uvidí poprvé svatého otce naživo. „Měly jsme trochu problém s potvrzením vstupenky, která přišla až včera, byly jsme tak dlouho v nejistotě. Nakonec se to podařilo a jsme tady,“ usmívaly se za zábranou.

Jan Krobot dorazil až od Zábřehu na Moravě a přespal v místě konání. „Přijel jsem dopředu a sám. Poznával jsem okolí. U papeže Františka obdivuji jeho vitalitu, s níž zvládá několikadenní namáhavé cesty. S tím by měl problémy leckterý čtyřicátník," uznal mladý muž s českou vlajkou.

Nadšené a plné očekávání byly ve středu ráno milosrdné sestry z kongregace od Trnavy, které si sebou přivezly i transparent vítající papeže.

Dlouhou cestu až z okresu Kežmarok měla za sebou paní Helena a její kolegyně v tradičním kroji. „Z obce Lendak nás přijely čtyři autobusy,“ pověděla.

Katolický kněz Marián Kalina působí v obcích Moravská Nová Ves, Hrušky a Týnec na Břeclavsku.
Nenahraditelná atmosféra. Věřící z Moravské Nové Vsi vyrazí za papežem na kole

Podle organizátorů nakonec na venkovní mši do Šaštína, národního poutního místa, dorazilo přes padesát tisíc účastníků. Původně se očekávalo větší přiblížení počtu 350 tisíc z doposud poslední návštěvě papeže na Slovensku (Jana Pavla II.). I tak to ale byla největší akce v zemi od počátku koronavirové pandemie.

Papež projížděl jednotlivými oddělenými zónami, kde vlály slovenské, české i vatikánské vlajky. Při příjezdu lidem žehnal z papamobilu, také malým dětem.

Vyzval k solidaritě

V kázání k věřícím vyzval k dialogu a solidaritě a promluvil o odkazu Panny Marie Sedmibolestné, národní patronky východních sousedů. „Nejde o to, abychom byli k světu nepřátelští, ale abychom byli lidmi, kteří začínají dialog, když vidí odlišné postoje, kteří šíří příjemnou vůni solidárnosti tam, kde často převládají osobní a kolektivní formy sobectví, kteří chrání a zachovávají život tam, kde se uplatňuje logika smrti,“ uvedl papež.

František také zdůraznil, že víra pobízí lidi, aby byli solidární s těmi, kdo jsou v nouzi. „Nezapomeňme na to, že nesmíme redukovat víru na cukr, který oslazuje život,“ řekl na mši. V závěru poděkoval za přijetí a zmínil i prezidentku Zuzanu Čaputovou.

Poutní místo

Tým pořadatelů nepodcenil bezpečnostní opatření. Na každém rohu byli v Šaštíně policisté, dopravní hlídky kontrolovaly i okolí, ve vzduchu při pohybu papeže v areálu nechyběl vrtulník.

Na pódiu byl umístěný velký kříž, jehož srdce tvoří dřevo z trámů kostela v Moravské Nové Vsi, který poničilo tornádo.

Papež František (uprostřed) se setkal s příslušníky romské menšiny na největším slovenském romském sídlišti Luník IX v Košicích
Papež František navštívil Luník IX. Hovořil o nutnosti integrace romů

Šaštín jako poutní místo tradičně navštěvují i věřící z České republiky. „Papež František se zařadil mezi nejvýznamnější návštěvy Šaštína," sdělili zástupci Konference slovenských biskupů. V roku 1987 tady byla dnes už svatá Matka Tereza. Někdejší papež Jan Pavel II. se modlil v místní Bazilice Sedmibolestné Panny Marie při své druhé návštěvě Slovenska v roce 1995. V současnosti Šaštín každoročně hostí přibližně 200 domácích a 40 zahraničních poutí. Celkově přijde do Šaštína ročně takřka 200 tisíc poutníků.

Bohoslužba začala v deset dopoledne a skončila před polednem. Odpoledne papež František odjel na bratislavské letiště a odtamtud se vrátil přes Řím do Vatikánu, čímž návštěvu Slovenska zakončil. Do země přiletěl v sobotu.

Kvůli nemoci covid-19 mohli o vstupenku na mši nejprve požádat jen plně očkovaní zájemci. Minulý týden malou část sektorů organizátoři vyčlenili i pro lidi, kteří mají pouze potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus nebo o prodělání covidu-19. Slovensko kvůli nízkému zájmu veřejnosti výrazněji zaostává v očkování za průměrem EU.