„Ačkoli nikdo nechce druhý lockdown, je jediným prostředkem, o kterém víme, že spolehlivě funguje,“ zdůraznil Kurz. „S nikým se nestýkejte. Už jen setkání s jedním člověkem je příliš mnoho,“ vyzval posléze obyvatele.

Pacienti v nemocnici ve Varese
Historie se opakuje. Italské nemocnice se kvůli covidu znovu ocitly pod tlakem

Během uzávěry, která potrvá nejméně následující tři týdny, budou lidé moci opustit domov pouze v nezbytných případech. Jedná se například o obstaraní jídla či dalších základních potřeb, cestu do práce, péči o blízké osoby a zdravotní procházky.Na veřejnosti budou muset lidé dodržovat povinný odstup od dalších osob, přičemž ve vnitřních prostorách jsou povinné roušky.

Kromě většiny obchodů budou muset zavřít také poskytovatelé služeb, tedy kadeřnictví či kosmetické salóny. školy pak přejdou na distanční výuku. Otevřeny naopak zůstanou banky či pošty. "Po plánovaném konci uzávěry budou školy a obchody otevřeny jako první," přislíbil rakouský kancléř. 

Zvýšení počtu nakažených

Kurz na tiskové konferenci připomněl, že zvýšení počtu nakažených se očekávalo, nikoli však v současném rozsahu. Průměr počtu nakažených za poslední týden je podle něj „desetkrát vyšší než dobrý“. V pátek činil počet nakažených na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní 554,2. Alarmující je také skutečnost, že 77 procent nových případů už nelze vytrasovat. 

Muž s roškou se prochází kolem budovy Opery ve Frankfurtu
Koronavirus ve světě: Německo hlásí pokles nákaz, USA další rekordní nárůst

Návrh zpřísnění stávajících opatření již dříve unikl do některých médií. Rakouský deník Kurier v sobotu informoval, že před vídeňskými obchody se kvůli plánovanému oznámení tvoří dlouhé fronty, přičemž davy zákazníků proudí zejména do obchodů s elektronikou.