Při pohledu na fronty lidí, kteří si chtějí koupit cukr v ruském Saratově, by si mnozí mohli vzpomenout na éru Sovětského svazu. Podobně je tomu i u dalších základních potravin. Rusové se obávají, že 'vojenská operace' na Ukrajině povede k faktickému návratu do minulosti a nekonečným frontám před obchody.

Ruská policie zatýká demonstranty, kteří nesouhlasí s invazí na Ukrajinu.
Odmítli propagandu či invazi, přišli o místo. Teď Rusové řekli světu své příběhy

Pytle s cukrem a pohankou začaly mizet z místních trhů začátkem března, pouhý týden po začátku ruské invaze do sousední země. Když minulý týden úřad starosty Saratova oznámil, že uspořádá speciální trhy, kde si lidé budou moci tyto základní potraviny koupit, dostavily se stovky zájemců.

„Lidé si vyměňují tipy, kde sehnat cukr. To je šílené,” řekl Viktor Nazarov, jenž byl navštívit speciální trh na popud babičky. „Je to smutné i legrační. Připadá mi to, jako by před měsícem bylo všechno v pořádku a teď se zase bavíme o devadesátých letech, kupujeme výrobky, protože se bojíme, že zmizí,” dodal. Po hodině a půl čekání na hlavním náměstí si mohl koupit pouze jeden pětikilogramový pytel cukru.

Souboje o potraviny

Na sociálních sítích už se objevují videa ukazující boje o cukr i v obchodech v dalších ruských městech. Úředníci ale tvrdí, že nedostatek surovin je pouze součástí umělé krize. „To, co se dnes děje s cukrem, má za cíl vyvolat ve společnosti panickou náladu,” prohlásil v úterý guvernér omské oblasti.

Náhlý nedostatek některých potravin je první předzvěstí těžkého roku pro Rusko, který se už nyní vyznačuje masivním hospodářským poklesem, vysokou inflací a pro globalizovanou ekonomiku bezprecedentním odříznutím Ruska od zbytku světa kvůli válce na Ukrajině.

Čínský prezident Si Ťi-pching
Čína pomalu otáčí. Ukrajině poskytla i symbolickou pomoc

„Myslím, že se postupně vracíme zpět do SSSR,” řekla Elina Ribaková, zástupkyně hlavního ekonoma Institutu mezinárodních financí, a naznačila, že se ruská vláda bude pravděpodobně i nadále uzavírat před světovou ekonomikou.

Výrazné zdražení produktů

Obchody hlásí v některých velkých městech nedostatek základních produktů, jako jsou například tampony. Ceny dováženého zboží, mezi něž se řadí prací prášky, oblečení nebo zubní pasty, prudce vzrostly, protože hodnota rublu rapidně klesla. Vláda ze zdražování základního zboží viní panické nákupy a spekulanty a tvrdí, že má více než dostatečnou nabídku k uspokojení poptávky.

„Stejně jako v roce 2020 chci i nyní naše občany uklidnit. Plně se zásobujeme cukrem i pohankou. Není nutné panikařit a skupovat toto zboží. Je ho dost pro všechny,” uvedla ve veřejném projevu Viktoria Abramčenko, místopředsedkyně ruské vlády.

Ještě znepokojivější je, že z regálů začaly mizet léky, jako je například inzulin nebo dětský lék proti zánětům. Podle některých průzkumů se ruští lékaři potýkají s nedostatkem více než 80 léků v lékárnách. I v tomto případě ruští představitelé obvinili panické kupce. Životně důležité léky by do Ruska měly nadále proudit ze západu, farmaceutické společnosti v tomto směru dodávky neomezily.

Rusové v Moskvě si dopřávají poslední burgery z McDonald's
Strýček Váňa místo McDonald's? Rusko chystá vlastní řetězec s podezřelým logem

Vzhledem k poklesu ruské ekonomiky se očekává, že inflace se letos vyšplhá až na dvacet procent, uvedla Ribaková. Pro obyčejné Rusy to podle ní bude znamenat chudobu a zoufalství. „Lidé měli tolik práce s tím, aby přežili. Sehnat základní léky, potraviny, přežít z minimálních důchodů. Lidé přicházejí do této krize už tak velmi chudí. Nemají úspory, předtím sotva přežívali a teď budou trávit dny ve frontách a nebudou mít přístup k základní zdravotní péči a lékům,” uvedla.

Odbornice na ekonomiku ruských regionů Natalia Zubarevičová poznamenala, že hlavním důvodem nedávného nedostatku nejsou jen škody způsobené sankcemi, ale také selhání dodavatelských řetězců a váhání s velkými nákupy ve chvíli, kdy hodnota rublu zůstává nestabilní. „Chápu, že instinkty sovětských Rusů se nemění,” řekla během rozhlasového pořadu a poznamenala, že cukr byl tradičním zbožím, které se nakupovalo v nejistých ekonomických časech.

Ztráta zaměstnání

Tisíce lidí v Rusku navíc přišly o práci poté, co velké zahraniční společnosti, včetně Ikea a McDonald’s, dočasně opustily ruský trh. Mezitím začaly zastavovat výrobu také místní továrny a další zaměstnavatelé.

Moskevské letiště Šeremetěvo, které je největší v zemi, v pondělí oznámilo, že bude muset propustit pětinu pracovníků a zastavit další přijímání nových lidí, protože se kvůli sankcím zpomalil provoz.

Ruská pobočka fastfoodového řetězce Burger King
Západní značky se stahují z Ruska. Některé ale v zemi uvázly

V dlouhodobějším horizontu by mohla být ohrožena celá odvětví ruské ekonomiky, protože nedostatečný přístup k západním součástkám by mohl ovlivnit vše od letecké dopravy, až po výrobu spotřebního zboží. „Hospodářský růst je obětován ve prospěch válečné ekonomiky,” uvedla Maria Shagina z Finského institutu mezinárodních záležitostí a Ženevské mezinárodní sítě pro sankce.

Dodatečná rizika a nestálost působení v Rusku nyní znamenají, že se mnoho společností rozhodne na trh znovu nevstupovat, dodala.