Ruské síly na Ukrajině pokračují v ofenzivě v Doněcké a Luhanské oblasti, vyplývá z pravidelného hlášení generálního štábu ukrajinské armády. Rusové se snaží získat plnou kontrolu nad obcí Popasna, obnovili útoky na Lyman a Siversk a intenzivně útočí na mariupolské ocelárny Azovstal.

Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak ráno podle ruské služby BBC uvedl, že z Mariupolu a Azovstalu se podařilo evakuovat asi 500 lidí. „V tuto chvíli pokračuje další etapa záchrany našich lidí z Azovstalu. O výsledcích budou informace později,“ dodal později Jermak na svém telegramovém účtu.

Zintenzivnění snah o ovládnutí obrovského hutního komplexu a tím tedy také celého Mariupolu zřejmě souvisí s blížícími se oslavami 9. května, kdy si Rusko připomíná porážku nacistického Německa v roce 1945, sdělilo ve své pravidelné ranní zprávě k situaci na Ukrajině britské ministerstvo. Západní představitelé se totiž domnívají, že ruský prezident Vladimir Putin by v tento den rád ohlásil symbolický úspěch ve válce na Ukrajině, kterou odstartoval s cílem „denacifikace“ země.

Pokusy o ovládnutí oceláren a zničení už týdny vzdorujících obránců znamenají pro Rusko ztráty lidské síly, vojenské techniky i munice. Ty budou dál narůstat a narušovat operační plány v jižní části Donbasu, upozornil Londýn.

Zičený ruský tank na dálnici do Kyjeva 11. dubna 2022
Účinné využití. Ukrajinci ničí ruské tanky zastaralými granáty, ukazují videa

Podle ukrajinského generálního štábu pokračuje také ostřelování rezidenčních čtvrtí a předměstí Charkova. „Nepřítel ostřeluje také obce v severní části Chersonské a Mykolajivské oblasti,“ konstatuje dále ukrajinská armáda v pravidelném hlášení o situaci na bojišti. 

Požár ruské fregaty 

Na palubě ruské fregaty, která se nachází v Černém moři u Hadího ostrova, vypukl požár. Podle agentury Unian bylo plavidlo zasaženo ukrajinskou raketou Neptun a na místě v současnosti probíhají záchranné akce. „Na pomoc byla vyslána plavidla z poloostrova Krym, který je od roku 2014 pod kontrolou Ruska, a nad Černým mořem krouží ruské letouny,“ popsala ukrajinská agentura.

Podle informací médií má být poškozenou lodí fregata projektu 11356 Burevestnik (Buřňák), což jsou plavidla s naváděnými námořními a oceánskými raketami krátkého a dlouhého doletu. Některé zdroje uvedly, že by mohlo jít o loď Admiral Makarov, která je spolu se dvěma dalšími fregatami stejného typu ve službě ruské Černomořské flotily. 

„Existuje (loď) Admiral Makarov. Teď je to s ní špatné - potrestal ji bůh moře. Ještě jedna ruská vojenská loď nešla tam, kam měla,“ vyjádřil se podle Unian k fregatě na sociálních sítích ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury TASS řekl, že Moskva nemá o poškození ruské lodi v Černém moři informace.