Online reportáž

Rakousko oznámilo první dva případy nákazy novým typem koronaviru ve spolkové zemi Dolní Rakousy, která přímo hraničí s Českem. 

Nově nakaženým je manželský pár z dolnorakouského Korneuburgu u Vídně, u něhož byla infekce potvrzena v noci na dnešek. Dvojice podle ORF byla v kontaktu s manželi z Vídně, u nichž bylo onemocnění COVID-19 způsobené koronavirem oznámeno ve čtvrtek. 

VENETI po práci, český předák v ovocnářském podniku první zleva.
Více než koronavirus znepokojuje místní panika, říká Čech žijící v Itálii

Británie má první oběť koronaviru. Nákaze podlehl britský občan, který se infikoval na výletní lodi Diamond Princess kotvící u japonských břehů. Zemřel v nemocnici v Japonsku. Británie celkem registruje 20 případů nákazy, informoval dnes zpravodajský server BBC News. Brit je již šestým člověkem z luxusního plavidla Diamond Princess, který podlehl nemoci COVID-19.

Dánsko s Finskem ohlásily třetí případ nákazy. Dán se zřejmě infikoval v Německu a u Finky úřady nemoc spojují s její cestou do severní Itálie. První oběť na nemoc COVID-19 oznámila Británie. Nákaze podlehl britský občan, který se infikoval na výletní lodi Diamond Princess kotvící u japonských břehů. Zemřel v nemocnici v Japonsku. Británie celkem registruje 23 případů nákazy.

Základní škola v západoněmeckém Bonnu pro příští dva týdny zrušila výuku, neboť u zaměstnance družiny byla potvrzena nákaza. Všech zhruba 185 dětí nyní podstoupí testy a ty, které s vychovatelem přišly do přímého styku, zůstanou v domácí karanténě. Německo v pátek večer podle listu Bild evidovalo 68 případů infekce, od té doby země oznámila několik dalších případů.

Nebezpečný koronavirus zasáhl města v Číně. S cestovním ruchem by se ale mohl rozšířit i jinam.
Zrušené zájezdy do zahraničí. Koronavirus Čechům mění prázdninové plány

Spojené státy kvůli šíření nového typu koronaviru odložily plánované setkání vůdců zemí jihovýchodní Asie, které se mělo konat v polovině března v Las Vegas. Bílý dům také odřekl úterní setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem. Čínský prezident Si Ťin-pching zrušil plánovanou jarní návštěvu Japonska.

Francie ruší veřejné akce 

Francie kvůli šíření nového koronaviru zakázala dočasně veřejná shromáždění s účastí větší než 5000 lidí, oznámil to dnes ministr zdravotnictví Olivier Véran. Novinářům také řekl, že počet nakažených v zemi vzrostl o 16 nových případů na 73.

Co je koronavirus.Zdroj: Deník"Všechna veřejná shromáždění s účastí více než 5000 lidí na menších prostorech jsou dočasně zakázána v celé Francii," řekl novinářům Véran. Podle francouzských médií se toto opatření v nejbližší době dotkne mimo jiné půlmaratonu, který se měl konat v neděli v Paříži, či posledního dne pařížského zemědělského veletrhu, který měl skončit rovněž v neděli.

Konat se kvůli koronaviru nebude například ani karneval v Annecy (6. března). Přesunut byl také kvůli tomu světový veletrh investičních příležitostí MIPIM ve francouzském Cannes z března na začátkem června. Podobná opatření kvůli koronaviru oznámilo v pátek například také Švýcarsko, které zakázalo všechny akce s účastí více než 1000 osob. Zákaz tak postihl mimo jiné slavný ženevský autosalon.

Ve Francii je podle ministra zdravotnictví nyní potvrzeno 73 nakažených novým koronavirem, který se od loňského prosince šíří z Číny. Dva infikovaní tento měsíc ve Francii zemřeli. První obětí byl 80letý Číňan, který zemřel v Paříži v polovině února. Tento týden potvrdila Francie druhé úmrtí člověka nakaženého novým typem koronaviru, šlo o šedesátiletého Francouze.

Podobná opatření kvůli koronaviru oznámilo v pátek například také Švýcarsko, které zakázalo všechny akce s účastí více než 1000 osob. Zákaz postihl mimo jiné slavný ženevský autosalon.

V Itálii zemřelo dalších osm lidí nakažených koronavirem, obětí je tak v této zemi už 29, uvedly dnes místní úřady. Počet nakažených koronavirem, který se od prosince šíří do světa z Číny, v Itálii přesáhl tisícovku - je jich 1128. Italské ministerstvo zdravotnictví dnes večer informovalo, že potvrzených případů nového koronaviru je 1128 a že 29 infikovaných zemřelo. Padesát lidí se ale také z nákazy už zotavilo, uvedlo ministerstvo. Nejvíce infikovaných v Itálii je na severu země.

Japonskou veřejnost poprvé od propuknutí nákazy v zemi požádal o pomoc v boji s koronavirem premiér Šinzó Abe. Japoncům mimo jiné vzkázal, že toaletního papíru, který lidé ve zmatku panice skupují, je dostatek. Tokio si také podle něj přeje, aby se letní olympijské hry konaly podle plánu.

Plavidlo v karanténě

Na lodi Diamond Princess bylo přes 3700 lidí. Podezření, že se nemoc na plavidle šíří, pojaly japonské úřady poté, co Hongkong 1. února potvrdil koronavirus u člověka, který na lodi předtím pobýval. Počátkem února Japonsko umístilo loď kotvící u japonského města Jokohama do karantény.

Prof. MUDr. Petr Husa, CSc. přednosta Kliniky infekčních chorob FN Brno
Přednosta Kliniky infekčních chorob: Pro šíření koronaviru tu chybí podmínky

Nákaza koronavirem se nakonec prokázala u více než 600 cestujících a členů posádky Diamond Princess. Dotyční byli hospitalizováni na japonské pevnině. Zdraví lidé byli postupně evakuováni do svých domovských zemí. Britský premiér Boris Johnson v pátek prohlásil, že zpomalení šíření koronaviru je nyní prioritou britské vlády.

Jižní Korea dnes podruhé navýšila počet případů nákazy novým koronavirem, tentokrát o 219 lidí. Celkový počet infekcí v zemi tak dosáhl 3150. Informovala o tom agentura Jonhap s odvoláním na Korejské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí.

 #interaktivni-infografika|cadb058e-59ba-42c4-bb1f-2a54ff7e64bc#

Nemoci COVID-19 v Jižní Koreji dosud podlehlo 16 lidí, což je o tři více, než bylo hlášeno doposud. Z 594 nových případů nákazy je 476 z města Tegu, kde se infekce šíří především mezi členy náboženského hnutí Sinčchondži.

Společnost LG Display zastavila provoz v továrně na výrobu displejů pro chytré telefony v jihokorejském městě Kumi. U zaměstnance banky, která sídlí v téže budově jako závod, byla totiž zjištěna nákaza koronavirem. Provoz má být obnoven v úterý.

Před týdnem zavřel v témže městě svou výrobu chytrých telefonů výrobce elektroniky Samsung, protože se potvrdila nákaza u jednoho ze zaměstnanců. Zbytku z nich byla nařízena karanténa.

Opakovaná nákaza

Korejské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí dnes též oznámilo první případ, kdy se někdo koronavirem nakazil opakovaně. Jedná se o 73letou ženu, která se infikovala poté, co byla 22. února po vyléčení propuštěna z nemocnice. Ve čtvrtek se u ní začaly znovu projevovat příznaky nemoci COVID-19. V pátek se podezření potvrdilo.

Žena sama nikam před onemocněním necestovala, ale její syn a snacha nedávno navštívili jihočínskou provincii Kuang-tung, kde se oba nakazili.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Roušky pro praktické lékaře zkusíme zajistit, slíbil ministr Vojtěch

V Íránu bylo od pátku zaznamenáno 205 nových pacientů (celkem 593 případů, včetně pěti zákonodárců). Nejvíce postiženou oblastí je Teherán a město Kom. V Jižní Koreji ve stejném časovém rozpětí přibylo 219 kažených na celkem 3150 případů. Korejské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí dnes též oznámilo první případ, kdy se někdo koronavirem nakazil opakovaně. Aktivita čínských továren v únoru kvůli uzavírkám provozů rekordně klesla.

V pevninské Číně vzrostl v pátek počet případů nákazy novým koronavirem o 427, infikovaných už je 79 251. Dalších 47 pacientů s nemocí COVID-19 zemřelo, celkově má tak v Číně tato choroba už 2835 obětí. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na čínskou národní zdravotní komisi.

Páteční nárůst případů je o stovku vyšší, než byl ve čtvrtek, kdy čínské úřady registrovaly 327 nově nakažených. To byla nejnižší bilance od ledna. Aktivita čínských továren v únoru kvůli uzavírkám provozů rekordně klesla.

Koronavirus.Zdroj: Deník