Martin Hanousek, zvolený za Změnu pro Hradec a Zelené, v současnosti stíhá být předsedou výboru krajského zastupitelstva a náměstkem primátora Hradce Králové. Na plný úvazek teď pracuje pro kraj, za což dostává přes 76 tisíc korun. I proto je od konce října jen neuvolněným náměstkem primátora. Tedy v podstatě jen částečně. Přesto a navzdory odporu opozice si ale nechal za tuto funkci hned na prvním zasedání schválit jako vedlejší plat bezmála 43 tisíc korun hrubého.

Hned na prvním slavnostním ustavujícím hradeckém zastupitelstvu byla kvůli tomu mela: „Kdyby si pan nový náměstek nechal odhlasovat nějakou minimální taxu na pokrytí nákladů, bylo by to v pořádku. Ale maximální možná odměna nás šokovala,“ uvedla zastupitelka Romana Lišková z Hradeckého demokratického klubu (HDK). S tím souhlasí i její stranická kolegyně: „Maximální odměnu pro neuvolněného náměstka považuji za nemravnou,“ řekla Pavlína Springerová, která byla protikandidátkou HDK na hradeckou primátorku. Lídr Pirátů Pavel Vrbický, jehož strana kumulace funkcí dlouhodobě kritizuje na všech úrovních, uvedl, že hlasoval proti navržené odměně.

Kritiku nechápe

Náměstek Hanousek kritiku nechápe. Neuvolněnou funkci chtěl proto, aby předešel souběhu dvou zaměstnání a nepobíral dva platy. „Jako radnímu vám ovšem náleží nějaká odměna bez ohledu na to, jestli to máte jako zaměstnání nebo ne. Tím, že na radnici působím jako neuvolněný náměstek, šetřím městu čtyřicet procent platu,“ vysvětlil Martin Hanousek a poukázal na to, že například Martin Červíček je uvolněným náměstkem hejtmana a zároveň senátor.

Vyhlášená hradecká "zuška" čeká na rekonstrukci, která si vyžádá přes 160 milionů korun. Hradecká radnice řeší spor s firmou, která měla práce provést.
ANO podalo trestní oznámení kvůli Střezině

Dočasná situace

„Řeší se u něj, že bere dva platy?“ ohradil se pětatřicetiletý náměstek a doplnil, že jde jen o dočasnou situaci. Od ledna si funkce prohodí: chce se stát náměstkem primátora na plný úvazek a funkci předsedy výboru krajského zastupitelstva opustit. „Zůstanu neuvolněným členem krajského zastupitelstva a členem výboru,“ uvedl Hanousek s tím, že rychlejší konec by nebyl korektní kvůli rozdělané práci. Pokud k tomu dojde, klesnou mu příjmy z veřejných funkcí z dosavadních 120 tisíc korun na zhruba 75 tisíc.

Koaliční partneři Změny pro Hradec a Zelených za Martinem Hanouskem stojí. „Já ho rozhodně kritizovat nebudu. Je to věc týkající se jen dvou měsíců,“ vysvětlila náměstkyně primátora za hnutí ANO Monika Štayrová, kterou však výše obou odměn překvapila. Podle ní ale Martin Hanousek jako mladý člověk zvládne pracovat stejně důsledně jak na městě, tak i na kraji.

Martin Hanousek před dvěma lety kritizoval Lubomíra France z ČSSD za kumulaci funkcí hejtmana a senátora. Práci na magistrátu se dle svých slov věnuje osm až deset hodin denně. „Ale volenou funkci člověk vykonává 24 hodin denně, nemá stanovenou pracovní dobu,“ odmítá, že by na obě agendy neměl dost času.

Na dobročinné účely

O příjmech svého náměstka se v úterý po dotazech redakce Hradeckého deníku radil i hradecký primátor Alexandr Hrabálek (ODS). Poté primátor uvedl, že náměstek Hanousek mu slíbil, že podstatnou část svého příjmu z magistrátu věnuje na dobročinné účely. „Podle mě je to správné a slušné řešení,“ uvedl primátor Alexandr Hrabálek.

Cyklověž v Hradci Králové.
Zavřenou cyklověž u hradeckého nádraží město zřejmě neodkoupí