Absolventi škol budou mít letos kvůli hospodářské krizi mnohem větší problémy s hledáním práce než v předchozích letech. Hodně se jich přišlo na hradecký úřad práce zaevidovat už v srpnu, daleko větší nával se však očekává v září.

V evidenci úřadu práce přibylo za poslední měsíc zhruba sto absolventů škol. „Jejich příval nevybočoval z předchozích let, bude spíš otázka, jak dlouho v evidenci zůstanou. Obávám se, že to bude horší,“ tvrdí ředitel Úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák. Jeho obava vyplývá z toho, že v současné době se umisťuje méně uchazečů, a pokud některé firmy nové pracovníky přijímají, chtějí člověka, jenž je schopen hned podávat plný výkon. Zaučení absolventa je pro zaměstnavatele drahé, což si za současné hospodářské situace nemohou dovolit.

Ředitel hradeckého „pracáku“ odhaduje, že průměrná délka pobytu absolventa v evidenci úřadu práce se protáhne v průměru minimálně o dva měsíce. „V profesích, kde je o absolventy pořád zájem, se jich valná část umístí stejně rychle, ale někteří mohou mít problém a budou tady třeba rok,“ soudí Martin Horák.

Jedním z rozhodujících faktorů pro rychlost nalezení práce bude vystudovaný obor. „Největší zájem na trhu práce bude o technické profese s vyšší mírou odbornosti. Problém by neměli mít ani absolventi učilišť, řemeslníci, po nichž je mezi zaměstnavateli stále značná poptávka,“ je přesvědčen.

Naopak horší pozici mohou mít vysokoškoláci vzdělaní v humanitních oborech. „Přehršel oborů, které se vyrojily, nemůže poptávka absolutně absorbovat. Nehledě na to, že u některých oborů jsem do dneška nepochopil, jaký mají smysl a co člověk po jejich absolvování může zaměstnavateli přinést,“ kroutí hlavou. Snadnou pozici nebudou mít ani absolventi gymnázií.

Koncem srpna bylo v hradeckém okrese v evidenci úřadu 5278 lidí bez práce. Míra nezaměstnanosti stoupla z 5,67 na 5,84 procenta a v příštích měsících líp nebude.

„Nezaměstnanost bude růst minimálně do konce roku. V lednu by mohla kulminovat, ale bude záležet na vývoji hospodářství,“ domnívá se Martin Horák. Vysvětluje, že hospodářství se ještě tolik neotočí, řady nezaměstnaných posílí další absolventi a v listopadu nezaměstnanost ovlivní konec sezonních prací. Stejný názor má i vedoucí odboru zprostředkování hradeckého úřadu práce Mária Paclíková. „Nárůst počtu lidí bez práce se minimálně do konce roku nezastaví,“ uvedla před časem.

Více o nezaměstnanosti se dozvíte ZDE: hradecky.denik.cz/zpravy_region/nezamestnanost_20090709.htm